Ratni zločin i u Rožnoj dolini?

Helsinški monitor Slovenije i hrvatski Centar za razvoj demokratije proširiće krivičnu prijavu protiv države Slovenije.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

14:27

Default images

Prijave će se proširiti na osnovu izjava predsednika Saveza ratnih veterana za Sloveniju i otkrivanja žrtava navodnog ratnog zločina u Rožnoj dolini kraj Nove Gorice 1991. godine. Nevladine organizacije HMS i CERD, pored proširivanja krivične prijave, zatražiće i saslušanje Srećka Lisjaka koji se medijima predstavio kao komandant devet teritorijalaca za vreme napada na JNA u Rožnoj dolini.

Lisjak je izjavio da je vodio napad teritorialaca protiv tenkova i pešadije JNA, kao i da je pet minuta pre napada teritorijalaca na JNA, pozvao regrute da se predaju. On je sačekao pet minuta, naredio paljbu i napad obavio u roku od pet minuta bez žrtava na slovenačkoj strani, precizira se u saopštenju HMS. Lisjak je kazao da je bilo troje mrtvih regruta JNA, 16 ranjenih i 98 zarobljenika.

Vojni invalid Josip Birkić, na čiju se izjavu pozivaju CERD i HMS, demantovao je Lisjakovu izjavu da su pre napada regruti bili pozvani na predaju.

Mladi regruti su bili masakrirani i pucalo se na njih nenaoružane jedan sat, što je ratni zločin kojim bi trebalo da se pozabavi Hag, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: