Sloboda medija na ciriškoj berzi

Povodom obeležavanja 3. maja, Dana slobode medija, prvi put će se na jednoj berzi naći društveno bitna stvar.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

19:22

Default images

MDLF, neprofitna organizacija sa sedištem u Njujorku, koja obezbeđuje zajmove nezavisnim medijima u demokratijama koje su u nastanku ili razvoju, pod niskim kamatnim stopama, udružila se sa švajcarskom bankom Vontobel Group i sa stručnjacima za ulaganja u društvene akcije responsAbility kako bi lansirali proizvod koji bi pomogao razvoju nezavisnih medija u zemljama u razvoju.

Voncert responsAbility Media Development, koji je danas izašao, biće izlistan na ciriškoj berzi. Ovaj program (ili proizvod) kombinuje kamatni element na berzi sa ulaganjem u MDLF, koji investitorima omogućava, kako finansijsku, tako i društvenu dobit. Drugostepeno sredstvo trgovine omogućiće Banka Vontobel AG i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

"Pojavljivanje na berzi finansijskog proizvoda koji mobiliše privatne investitore da ulažu u slobodu medija jeste zaista revolucionarni korak ne samo za razvoj medija već i za ostale ciljeve za poboljšanje društva", izjavio je Saša Vučinić menadžing direktor MDLF-a. "Ovo može da bude nacrt za angažovanje privatnih investitora da ulažu u društvene projekte po čitavom svetu. Vontobel, responsAbility i švajcarska finansijska zajednica zaslužuju veliko priznanje za svoju viziju", objašnjava Vučinić.

Finansiranje preko MDLF-a omogućava vodećim novinarima da igraju ključnu ulogu u razvoju demokratskih društava, pritom im pomažući da izgrade poslove koji se mogu sami od sebe isplatiti. Zajmovi se obično koriste za kupovinu presa za štampanje, novih radio i TV predajnika kao i ostale opreme za emitovanje programa. Finansiranje preko MDLF-a često je jedini način na koji nezavisni mediji mogu da dobiju kapital koji im je potreban kako bi učvrstili položaj i poboljšali svoje poslovanje i sve to bez vladine kontrole ili velikih kamata koje bi u suprotnom pristigle.

Saopštenje MDLF-a pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: