Blag porast Dunava

Na gornjem toku Dunava kod Bezdana blag porast vodostaja, aktivnosti vezane za odbranu od poplava odvijaju se nesmanjenim intenzitetom.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

10:34

Default images

Jutros izmereni vodostaji na uzvodnom toku Dunava pokazuju blagu tendenciju porasta, navodi se u saopštenju preduzeća Vojvodina vode. Direktor Vojvodina vode Branislav Radanović kaže da će se trend rasta Dunava nastaviti i nekoliko narednih dana, a prema prognozama vodostaj će narasti između 75 i 100 centimetara.

Međutim, Radanović dodaje da to nije zabrinjavajuće jer je pre desetak dana vrh poplavnog talasa kod Bezdana bio 736 centimetara, a juče je izmereno 508.

"To je mali talas koji u ovoj situaciji, dobro je da je Dunav znatno opao, neće doneti nekih posebnih problema. Ukupno na Dunavu i na Tisi još uvek imamo oko 430 kilometara pod vandrednom odbranom i oko 250 kilometara nasipa pod redovnom odbranom od poplava. Stanje na Tisi je nešto drugačije. Tamo su i leva i desna obala u vanrednoj odbrani zato što je Tisa i dalje u blagom opadanju, svakog dana, poslednjih nekoliko dana, po desetak centimetara. Taj trend će se i dalje nastaviti. Ovaj blagi porast Dunava, sledećih nekoliko dana, zaustaviće malo opadanje Tise, ali to ne bi trebalo da izazove neke posebne probleme", kaže Radanović. 

Direktor Vojvodina vode kaže i da kiše koje sada padaju i koje se očekuju u narednih nekoliko dana neće mnogo uticati na vodostaj. Radanović dodaje da dežurstva i dalje traju 24 časa, da su interventne ekipe na terenu i da opadanje reka prate intenzivnim aktivnostima, ali i da očekuje da će se u narednih desetak dana sve smiriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: