Blag porast Dunava

Bezdan, Novi Sad, Beograd -- Na gornjem toku Dunava kod Bezdana blag porast vodostaja, aktivnosti vezane za odbranu od poplava odvijaju se nesmanjenim intenzitetom.

Jutros izmereni vodostaji na uzvodnom toku Dunava pokazuju blagu tendenciju porasta, navodi se u saopštenju preduzeća Vojvodina vode. Direktor Vojvodina vode Branislav Radanović kaže da će se trend rasta Dunava nastaviti i nekoliko narednih dana, a prema prognozama vodostaj će narasti između 75 i 100 centimetara.

Međutim, Radanović dodaje da to nije zabrinjavajuće jer je pre desetak dana vrh poplavnog talasa kod Bezdana bio 736 centimetara, a juče je izmereno 508.

"To je mali talas koji u ovoj situaciji, dobro je da je Dunav znatno opao, neće doneti nekih posebnih problema. Ukupno na Dunavu i na Tisi još uvek imamo oko 430 kilometara pod vandrednom odbranom i oko 250 kilometara nasipa pod redovnom odbranom od poplava. Stanje na Tisi je nešto drugačije. Tamo su i leva i desna obala u vanrednoj odbrani zato što je Tisa i dalje u blagom opadanju, svakog dana, poslednjih nekoliko dana, po desetak centimetara. Taj trend će se i dalje nastaviti. Ovaj blagi porast Dunava, sledećih nekoliko dana, zaustaviće malo opadanje Tise, ali to ne bi trebalo da izazove neke posebne probleme", kaže Radanović. 

Direktor Vojvodina vode kaže i da kiše koje sada padaju i koje se očekuju u narednih nekoliko dana neće mnogo uticati na vodostaj. Radanović dodaje da dežurstva i dalje traju 24 časa, da su interventne ekipe na terenu i da opadanje reka prate intenzivnim aktivnostima, ali i da očekuje da će se u narednih desetak dana sve smiriti.