Donacije princeze dečjim klinikama

Dečja klinika u Nišu dobila je donaciju u opremi neophodnu za negu novorođenčadi iz Fondacije princeze Katarine Karađorđević.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2006.

10:34

Default images

Projekat opremanja neonatalnih odeljenja četiri klinička centra u Srbiji pokrenut je kako bi se smanjila stopa smrtnosti novorođenčadi, koja je prema nekim statistikama, najveća u Evropi.

Zahvaljujući donaciji koja se sastoji od tri inkubatora i jednog ekg-aparata, kritično obolela novorođenčad i prevremeno rođena deca koja se leče na Dečjoj klinici u Nišu imaće mnogo veće šanse da ostanu u zivotu. Za potpuno opremanje klinike potrebno je još dosta opreme, a deo će biti nabavljen kroz nove donacije.

"Upravo se i kvalitet zdravstvene zaštite meri u jednoj državi prema stopi smrtnosti novorođenčadi i to je veoma važan pokazatelj stanja zdravlja u jednoj državi. S obzirom da je to kod nas na visokom procentu ideja je bila da se opremanjem intenzivnih nega, mesta gde se kritično bolesna deca zbrinjavaju u stvari podigne nivo zdravstvene zaštite", kaže Ljiljana Pejčić, direktorka Dečje klinike u Nišu.

Za opremanje neonatalnih odeljenja u Srbiji njihova kraljevska visočanstva princeza Katarina i Aleksandar Karađorđević sakupili su na donatorskoj večeri u Atini više od 650.000 evra.

Cilj je da se sakupi milion evra, a projekat podržavaju republička vlada i Narodna banka Srbije. Opremu će sledećeg meseca dobiti i dečja klinika u Novom Sadu, a iz princezinog fonda su već donirane klinike u Beogradu i Kragujevcu.

Princ prestolonaslednik i jedna od najvećih donatorki doktorka Elejn Kok predali su donacije i usršnje paketiće deci sa posebnim potrebama iz ustanove "Mara" u Nišu, deci ometenoj u razvoju u Centru u Kulinama i psihijatrijskoj bolnicu u Gornjoj Toponici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: