"Prednost suverenista - 15 odsto"

Svetozar Marović izjavio da procene DPS-a govore da je blok za nezavisnost u prednosti od 15 procenata u odnosu na unioniste.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 29.04.2006.

12:53

Default images

Potpredsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista i predsednik državne zajednice je podgoričkoj televiziji In sinoć kazao da će odnos vlasti u Srbiji prema Crnoj Gori posle referenduma biti drugačiji, ali da "nema nikakvog straha da on, po sticanju nezavisnosti, neće biti bratski i prijateljski".

"Mi već 22. maja moramo da sednemo da razgovaramo o tome kako će Srbija i Crna Gora, kao dve stare države, naći modele zajedničkog života. Nisam protiv zajedništva sa Srbijom, samo smatram da ono može imati različite forme", kazao je Marović.

Komentarišući pokušaje "zastrašivanja" velikim albanskim državnim projektom tokom kampanje u Crnoj Gori, Marović je kazao da su Albanci bogatstvo, a ne strah Crne Gore. "Zašto su Albanci, Muslimani i Bošnjaci problematični kada su za nezavisnu Crnu Goru, a nisu kada podrzavaju zajednicu sa Srbijom? Dakle, nije problem u etničkoj pripadnosti, već u slobodi izbora. Oni su dobri jedino ako slede koncept zajedničke države", kazao je Marović.

Inače, sinoć je na Trgu kralja Nikole na Cetinju pred oko 15.000 građana održan prvi promotivni skup koalicije stranaka koje se zalažu za nezavisnu Crnu Goru. Na skupu su govorili predsednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Milo Đukanović, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Govor je održao i Svetozar Marović, koji je ranije tvrdio da se neće uključivati u kampanju za nezavisnost jedne od članica zajednice na čijem se čelu nalazi.

IFIMES: Tajni dogovor Koštunica-Đukanović

IFIMES, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, saopštio je da su predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica nedavno u Rimu postigli "tajni dogovor", kojim je premijer Srbije "blagoslovio" crnogorsku nezavisnost, ali upozorava da će Crna Gora, i posle referenduma, biti polarizovana, poput Ukrajine.

Referendum o samostalnosti i nezavisnosti Crne Gore, prema oceni IFIMES, karakteriše politička polarizacija i bespoštedna referendumska kampanja. Polarizacija političke scene u Crnoj Gori stvorila je politički fenomen "ukrajinizacije" Crne Gore postojanjem dva antagonistička politička bloka.

Analitičari smatraju, dodaje se u saopštenju IFIMES, da u takvim okolnostima neće biti stvarnog političkog pobednika referenduma u Crnoj Gori, nego će to biti svojevrstan "kolektivni poraz".

"Tajni dogovor između premijera Srbije i Crne Gore, Vojislava Koštunice i Mila Đukanovića, nedavno u Rimu, kojim je Koštunica 'blagoslovio' nezavisnost Crne Gore opravdano postavlja pitanje, da li je Blok za zajedničku državu sa Srbijom predmet manipulacije zvaničnog Beograda, kao što su do sada to bili Srbi prilikom nastajanja novih država na području bivše Jugoslavije, počevši od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova", piše u saopštenju IFIMES.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: