Neuniverzalno rešenje za Kosovo

Čelnici Unije i NATO ocenili kao "preterani" stav Vuka Draškovića da bi nezavisnost Kosova imala negativne posledice.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2006.

10:31

Default images

"Rešavanje statusa Kosova je tek na početku i ne može se misliti da bi rešenje za Kosovo moglo imati univerzalnu vrednost", rekao je Havijer Solana na Transatlantskom forumu u Briselu. Prema njegovim rečima, postoje mnoga različita rešenja i mehanizmi za mnoge različite sukobe i situacije u svetu, pa rešenje za Kosovo ne bi uticalo na seperatističke pokrete i regione u u svetu.

Jap de Hop Shefer je kazao da je za stabilnost Balkana bitno da Srbija udje u evroatlantske integracije.

Drašković je ranije danas na forumu rekao da bi proglašenje Kosova za nezavisnu državu ugrozilo mir, razvoj i demokratiju ne samo u SCG, već i na Balkanu i širem evropskom prostoru.

Bivši američki ambasador u UN Ričard Holbruk je kazao da će se kosovska tragedija ipak okončati nezavisnošću Kosova.

Tadić i Terzić za princip nemenjanja granica

Boris Tadiæ (Beta)
Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić su se složila da regionalna politika mora biti politika nemenjanja granica.

Dvojica političara smatraju da je dobro što Beograd ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, ali su ujedno naglasili da treba istovremeno intenzivirati i uspostaviti najbolje moguće političke i ekonomske odnose sa BiH, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. U tom kontekstu, kako se navodi, posebno je bilo reči o razvoju ekonomskih odnosa i sprovođenju Ugovora o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Tadić je juče na skupu lidera država jugoistočne Evrope u Draču rekao da na Kosovu moraju apsolutno biti uvažena prava Albanaca, kao i prava Srba, ali da se ne sme doći do rešenja koje nije prihvatljivo za sve.

"Smatram kontraproduktivnim, vrlo opasnim i destabilizujućim menjanje granica, pa i u tom smislu i uspostavljanje nezavisnog Kosova. Srbija braneći svoj integritet ne razmišlja samo o sebi, već o stabilnosti čitavog Balkana. Generalno gledajući, i u pitanju Crne Gore imamo različit stav. Ja smatram da je kontraproduktivan i usporavajući svaki proces političke i granične dezintegracije", kazao je Tadić.

Tadić ipak dodaje da o budućem statusu Crne Gore odlučuju isključivo njeni građani. Ako bi kojim slučajem Crna Gora postala nezavisna, odnosi dve zemlje ni u formalnom, ni u suštinskom smislu ne bi bili identični sa današnjim, kaže Tadić.

Nojkić: Očekujemo poziv Tadića

Jedan od predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju i član pregovaračkog tima Beograda Ranđel Nojkić izjavio je da će, ako razgovori između Beograda i Prištine ponovo zapadnu u ćorsokak, Srpska lista izaći sa svojim predlozima o decentralizaciji i obratiti se međunarodnom pregovaračkom timu.

Nojkić je rekao da je u petak ambasadoru Austrije u UN Volfgangu Petriču preneo da srpski predstavnici treba da se uključe u institucije na Kosovu i Metohiji i aktivno učestvuju u svim fazama pregovora o konačnom satusu Kosova.

Legitimitet bi dobili pozivom najviših političara iz Beograda da Srbi uđu u kosovske institucije, rekao je Nojkić i dodao da se takav poziv očekuje od predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je pozivao Srbe da izađu na zbore.Nojkić je rekao da Srbi na Kosovu imaju primedbe na ponašanje dela pregovaračkog tima iz Beograda jer ljudi na terenu nisu upoznati ni sa jednim rešenjem, naročito kada je u pitanju decentralizacija Kosova i Metohije, o čemu se pregovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: