Solženjicin optužuje NATO i SAD

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Aleksandar Solženjicin optužio SAD i NATO da žele da opkole Rusiju.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

11:37

Default images

Solženjicin je u intervjuu za Moscow News izjavio da je jedini cilj NATO-a da liši Rusiju suvereniteta. "Premda je jasno da sadašnja Rusija ne predstavlja pretnju, NATO metodično i stalno gradi svoju vojnu mašineriju na istoku Evrope i opkoljava je sa juga", rekao je bivši sovjetski disident.

"To uključuje otvorenu materijalnu i ideološku podršku za tzv. obojene revolucije i paradoksalno nametanje severnoatlantskih interesa u centralnoj Aziji. Mala je suštinska razlika između akcija NATO-a i SAD, a nema sumnje da se NATO i SAD pripremaju da opkole Rusiju i oduzmu joj suverenitet", kaže on.

Solženjicin je optužio bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da je kapitulirao pred zapadnim silama, a prvog postsovjetskog ruskog predsednika Borisa Jeljcina da je nastavio istu politiku i izazvao haos u zemlji.

Solženjicin je proveo 10 godina u logoru u vreme SSSR-a. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1970, a četiri godine kasnije, proteran je iz zemlje. Živeo je u američkoj državi Vermont do 1994, kada se vratio u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: