Skuplje vize, moguće olakšice

Ministri pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije odobrili, uprkos kritikama, poskupljenje viza za ulazak u zemlje EU.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

09:43

Default images

Viza više neće koštati 35, već 60 evra, a poskupljenju su se protivile samo Grčka, Mađarska i Švedska, koje su navele da će visoka cena viza predstavljati problem za putnike iz balkanskih zemalja i iz Afrike. Neke zemlje zapadnog Balkana, poput Srbije i Crne Gore, ipak će moći da imaju beneficirane, niže cene viza, ali samo ako sa Evropskom unijom potpišu sporazum o readmisiji.

Komesar EU za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini kaže kako veruje da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost i da im zato treba pomoći. "Nadam da će u narednih nekoliko nedelja biti predstavljeni prvi predlozi za početak pregovora o liberalizaciji viznog režima, prvo s Makedonijom, zatim sa SCG, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom", kaže Fratini i navodi da je povećanje cena viza potrebno zbog  finansiranja putnih isprava koje će sadržati biometrijske podatke, poput otisaka prstiju. "To će poboljšati bezbednost zemalja članica i omogućiti bolju zaštitu granica. Takođe, razmotrićemo mogućnost da posebne kategorije ljudi budu oslobođene troškova, kao na primer studenti", kaže Fratini.

Za sada, deca mlađa od šest godina, studenti, nastavnici i istraživači neće morati da plaćaju nove, skuplje vize. Za ostale kategorije stanovništva, novi cenovnik stupa na snagu 1. janura 2007.

Zašto readmisija

Readmisija, uslov za povlašćen položaj, jeste prihvatanje sopstvenih državljana koji ne ispunjavaju uslove za ulazak ili boravak na teritoriji neke druge države i koje ta država vraća u matičnu zemlju. SCG je do sada ratifikovala 15 sporazuma o readmisiji i potpisala još dva, s Francuskom i Kanadom. Pomoćnica ministra za ljudska prava Jelena Marković kaže za B92 da su u toku razgovori s još 11 zemalja, a da je praktično usaglašen sporazum s Češkom i Norveškom. "Taj proces ide veoma brzo, SCG tu ne zaostaje, a veoma je važno što ni iz jedne od tih zemalja ne postoji primedba na primenu sporazuma. Srbija brzo odgovara na sve zahteve koje šalju zemlje u kojima naši građani borave. Brže od ovoga se ne može", kaže ona.

Jelena Marković navodi da procene Međunarodne organizacije za migracije govore da više od 150.000 državljana SCG živi u Evropi bez prava boravka i da moraju biti vraćeni u matičnu zemlju. "Najveći broj emigranata i azilanata je u Nemačkoj, a potom u Švajcarskoj, Austriji, Italiji i drugim zemljama. Precizne podatke nemamo jer se odliv naših građana u zemlje Zapadne Evrope nastavlja, a dodatan problem jeste to što se među njima nalazi veliki broj građana sa Kosova, što mi ne možemo da kontrolišemo", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: