Peticija za TV BK

Televizija BK traži od državnih organa ispitivanje rada Saveta RRA i organizuje potpisivanje peticije.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

08:30

Default images

Predstavnici BK televizije predali su predsedniku Skupštine Predragu Markoviću i službama u Vladi i Predsedništvu zahtev da se razmotri odluka Republičke radio-difuzne agencije da se na mesec dana zabrani rad toj televiziji. Zaposleni na BK, predvođeni Milomirom Marićem i Miodragom Popovim, inače bivšim ratnim izveštačem RTS-a, tvrde da je odluka RRA protivzakonita jer opomena pred isključenje nije uručena BK TV.

Novinar te medijske kuće Olivera Kovačević i advokat Dejan Manojlović očekuju da će skupštinska rasprava o zahtevu BK biti održana, a da će proceduru pokrenuti neka opoziciona poslanička grupa: "To se stavlja na raspolaganje skupštinskim odborima i oni onda odlučuju i postupaju dalje o tome. Traži se ukidanje pre svega odluke RRA", kaže Kovačevićka.

Predstavnici BK televizije tvrde da preko 30 radio i tv stanica širom Srbije reemituje njihov program, ali nisu želeli da otkriju o kojim medijima je reč. Radio-difuzna agencija saopštila je da će svako ko emituje piratski program BK televizije biti krivično gonjen.

Senić: RRA morala ranije da reaguje

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić ocenio je da je Republička radio-difuzna agencija morala mnogo ranije da reaguje na rad TV BK. "U poslednjih nekoliko meseci, to je bila televizija koja je javno dobro Srbije, frekvenciju, koristila u privatne svrhe, i to toliko očigledno da je to vređalo inteligenciju građana. Mislim da je Republička radio-difuzna agencija morala da reaguje mnogo ranije", rekao je Senić i dodao da je bilo efikasnijih i manje dramatičnih načina za sprovođenje odluke Republičke radio-difuzne agencije.

Veljanovski: Savet RRA ispravno odlučio

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenjuje da je Savet Republičke radio-difuzne agencije ispravno odlučio da privremeno zabrani program Televiziji BK i rekao da je ta televizija, uprkos upozorenjima, nastavila da koristi frekvenciju za promociju porodice Karić, njihove političke partije, fondacija i univerziteta. Ukazujući na to da članovi Saveta RRA mogu biti smenjeni samo ako izričito krše zakon ili ako su izvršioci krivičnih dela, on je za Dnevnik ocenio da su se oni do sada nekoliko puta ogrešili o zakon, ali da to ne znači da su sve njihove odluke pogrešne. "Oni ne mogu biti smenjeni jer logika nezavisnih regulatornih tela u Evropi i jeste u tome da oni budu vrlo teško smenjivi", rekao je Veljanovski, nekada šef Radne grupe nezavisnih stručnjaka za izradu Nacrta zakona o radio-difuziji.

Vodinelić: Nezakonita odluka Saveta RRA

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimir Vodinelić ocenio je da je Savet RRA nezakonito odlučio da privremeno oduzme dozvolu Televiziji BK i da bi, u slučaju upravnog sudskog spora, država morala da plati odštetu toj televiziji. On je za Danas rekao da je odluka Saveta RRA formalno protivpravna zato što ne sadrži opis konkretnih radnji koje se Televiziji BK stavljaju na teret, već pravnu kvalifikaciju o tome koje su odredbe Zakona o radio-difuziji prekršene. "U slučaju upravnog spora, ta odluka bila bi poništena jer je povreda pravnog postupka, prema Zakonu o upravnim sporovima", rekao je Vodinelić.

"RRA da ukine odluku"

Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija smatra neprihvatljivom odluku RRA o zabrani rada TV BK i ocenjuje da bi RRA po hitnom postupku trebalo da još jednom razmotri donetu odluku i ukine je. Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija posebno neprihvatljivim ocenjuje način sprovođenja u delo te odluke, u noćnim satima i uz upotrebu policije. Asocijacija smatra da je reč o neodmerenoj, pravno nezasnovanoj i ishitrenoj odluci koja dovodi u pitanje slobodu izražavanja i pravo iznošenja drugačijeg mišljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: