Osuđeni akteri filma

Vasilije Mijović i aktivista DPS Ivan Ivanović osuđeni na po 10 meseci zatvora za krivično delo povrede slobode i opredeljenja pri glasanju.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

11:17

Default images

Treći akter filma o kupovini glasova u Zeti i aktivista DPS-a Ranko Vučinić, osuđen je na šest meseci zatvora. Oni su meštaninu Zete Mašanu Buškoviću obećali da će mu platiti račun za struju u iznosu od preko 1.500 evra ukoliko glasa za nezavisnost.

Na početku ročišta pred sudijom Suzanom Mugošom, Ivanović i Vučinić saopštili su da nisu krivi i optužili Mijovića i Buškovića da su sve unapred i smišljeno organizovali. Vučinić je rekao da niko iz DPS-a nije tražio od njega da ide i ubeđuje Buškovića da podrži nezavisnost ne referendumu, kao i da je on u stranci zadužen da se bavi administrativnim poslovima, a ne da ide po terenu.

Ivanović je rekao da se ne seća nikakvog razgovora jer je bio pijan. “Tek kada sam odgledao snimak, vidio sam šta sam govorio. Bio sam pod uticajem alkohola i u polusvjesnom stanju. Sjećam se samo da mi je Mijović pred ulazak u kuću rekao da kažemo da dolazimo ispred DPS-a i da smo Milovi (Đukanović) ljudi”, kazao je Ivanović.

Takođe, saslušan je i Mašan Bušković, koji je ponovio ranije navode da su ga optuženi nagovarali da glasa za nezavisnost. Na suđenju se nije pojavio bivši službenik tajne policije Vasilije Mijović, a njegov branilac advokat Zoran Piperović napustio je suđenje desetak minuta nakon početka: "Ja sam dao dokumentaciju iz koje se vidi da on leži i da mora da se javi na hirurgiji i da mora da bude primljen u bolnicu. Sudija je rekla da ne želi ni da pogleda te papire. Vidio sam da se odlučilo da se sudi, da je žurba i vidio sam da mora da radi ono što mora", kazao je Piperović.

"Referendumsko" hapšenje u Beogradu

Beogradska policija lišila je slobode Hrvoja Barjaktarevića iz Berana zbog postojanja osnovane sumnje da je kupovao lične karte građana Crne Gore koji su trenutno u Beogradu, da ne bi učestvovali na predstojećem referendumu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Beogradska policija je o lišavanju Barjaktarevića slobode zbog kupovine ličnih karata redovnim putem obavestila MUP Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Deklaracija o EU

Vlada Crne Gore usvojila je Deklaraciju o ubrzanju procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Premijer Milo Đukanović kaže da je Deklaracija potvrda da je opredeljenje Vlade da nastavi integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture i da sugeriše da se rešavanjem državnog statusa stvaraju uslovi za ubrzano napredovanje Crne Gore na putu integracije u EU.

"Obnova crnogorske nezavisnosti znači zaštitu interesa države, biznisa i svih građana, i uslov je za crnogorsku dinamičniju i kvalitetniju evropsku integraciju", rekao je Đukanović.

Računajući na glasanje građana Crne Gore na predstojećem referendumu u prilog obnovi crnogorske državnosti i imajući u vidu Studiju o izvodljivosti, Vlada Crne Gore potvrđuje spremnost da odmah samostalno nastavi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju nezavisne države Crne Gore Evropskoj uniji, opredeljena da ih okonča u predviđenoj dinamici, do kraja 2006. U cilju ubrzanja procesa evropskih integracija Crne Gore, Vlada će odmah pristupiti izradi Nacionalne strategije za pristupanje EU i nastaviti aktivnosti na punoj primeni Nacionalnog akcionog plana o sprovođenju preporuka iz evropskog partnerstva, u skladu s predviđenom strukturom i definisanim glavnim ciljevima, navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

Nastavak kampanje

Kampanja političkih blokova se nastavlja. Blok za zajedničku državu, koji već drugu sedmicu organizuje promotivne skupove, večeras će održati promociju u svom najjačem uporištu, sportskoj hali u Beranama.

Blok za samostalnu državu, koji do sada nije organizovao promotivne skupove, održaće prvu promociju u svom uporištu, na glavnom trgu na Cetinju, gde će se građanima obratiti lideri bloka za nezavisnost.

Lekić: Uspešnja poseta SAD

Bivši crnogorski ministar i jugoslovenski ambasador u Rimu Miodrag Lekić ocenio je da je poseta opozicione četvorke iz Crne Gore Vašingtonu bila uspešna. Lekić je za podgorički Dan naveo da je uspešna poseta jedne neformalne crnogorske grupe u najznačajnijim američkim državnim institucijama izazvala bes Mila Đukanovića. "U medijsku harangu protiv naše posete SAD uključio se i dežurni i rezervni sastav medijskih specijalaca, a originalan doprinos tome dala je RTV Crne Gore. Diplomatske reakcije predstavnika SAD na tu posetu bile su uravnotežene jer SAD imaju neutralan stav prema referendumu u Crnoj Gori. "Zato poslednje diplomatske izjave u SAD, kojima se potvrđuju nedavni susreti crnogorske delegacije u državnim institucijama SAD, otvaraju i mogućnost da SAD prime i predstavnike crnogorske vlasti, što smatramo pozitivnim", rekao je Lekić.

"Građani ne vole one koji se žale"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da filmovi o kupovini glasova koriste partijama koje se zalažu za nezavisnost. "Blok partija koje se zalažu za nezavisnu Crnu Goru do sada nije uspeo da nabavi od 8.000 do 25.000 glasova, ali mu tu razliku nadoknađuje slabost kampanje protivnika. Blok partija za nezavisnost vodi pozitivnu kampanju, a to građani nagrađuju. Građani ne vole onog koji se žali jer je to za njih simbol slabosti i signal predaje", kaže Janjić.

CEDEM: Većina za nezavisnost

Na predstojećem referendumu o državnom statusu Crne Gore glasaće 87 odsto građana, od kojih će 56,3 odsto podržati nezavisnost, dok će protiv glasati 43,7 odsto građana, pokazuje najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava.

Analitičar CEDEM-a Miloš Bešić rekao je da je istraživanje kojim je obuhvaćeno 1500 građana pokazalo da pravo glasa neće iskoristiti 13 procenata birača.

Kada je reč o nacionalnoj pripadnosti, istraživanje je pokazalo da će više od 72 odsto Crnogoraca podržati samostalnost, protiv će biti preko 14 odsto, dok će za nezavisnost glasati šest odsto Srba, a protiv će se izjasniti preko 82 procenta.

Nezavisnost će podržati i 80 odsto Bošnjaka, a zajednicu nešto preko dva odsto, dok će 95 odsto Albanaca glasati za samostalnost, a protiv će biti 1,3 odsto.

Skup za nezavisnu CG na Cetinju

Lideri partija koje se zalažu za nezavisnu Crnu Goru poručili su na Cetinju da su sigurni u pobedu na referendumu o državno-pravnom statusu republike.

Na prvom mitingu u okviru referendumske kampanje, održanom na punom centralnom gradskom trgu na kome se prema procenama policije okupilo više od 15.000 ljudi, crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da "bez svetlog 21. maja (datum održavanja referenduma) ne bi bilo Crne Gore".

Đukanović je dodao da će Crna Gora posle referenduma biti "nezavisna evropska Crna Gora", dobar prijatelj Srbiji i dobar sused.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović ocenio je da će ogromna većina na referendumu reći "da" jer, prema njegovim rečima, "svako treba da se pita u svojoj kući a naša kuća je Crna Gora".

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će posle referenduma Crna Gora biti nezavisna "bez bojnog polja i mirovnih konferencija", da će zauvek biti samostalna i da samo kao nezavisna, Crna Gora može biti u bratskim odnosima sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: