Priština: Dokument o manjinama

Pregovarački tim Kosova usvojio dokument o pravima manjina.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

09:41

Default images

Dokument o pravima manjina izrađen je u Kembridžu, a pregovarački tim je još jednom razmotrio dokument o granicama novih opština i rešenje za Kosovsku Mitrovicu. Politički savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni izjavio je da je reč o obimnom dokumentu koji predviđa širok dijapazon standarda i pozitivnih rešenja koja se primenjuju u različitim zemljama, ali u dokumentu su uzete u obzir i specifičnosti Kosova.

Ni na sastanku održanom sinoć pregovaračka ekipa nije utvrdila konačan predlog rešenja za granice opština i rešavanje pitanja Kosovske Mitrovice, što će, prema Hisenijevim rečima, biti rešeno tokom naredne nedelje, neposredno pred sastanak u Beču.

Manjine traže opštine

Politički predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu traže od pregovaračkog tima Prištine da u okviru procesa decentralizacije budu formirane nove opštine, u kojima će te zajednice činiti većinu. Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri razgovarao je s političkim predstavnicima kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica i izjavio da detaljno moraju biti razmotrene sve mogućnosti formiranja novih opština i njihova održivost. "Traženo je formiranje novih opština s većinskim srpskim, bošnjačkim, goranskim i turskim stanovništvom. Još ništa nije definitivno, sada se analizira koliko je sve to potrebno, koliko bi te opštine bile ekonomski održive i funkcionalne. Verujem da ćemo uskoro izaći s konkretnim predlogom", kaže Haziri.

Kosovski Srbi traže da im u okviru decentralizacije bude omogućena organizacija života u gradskim sredinama i da mesta kulturnog nasleđa budu podopštinske jedinice.

Predstavnici bošnjačke i goranske zajednice traže formiranje novih opština u Vitomirici, Rečanu i delu opštine Dragaš naseljenom Bošnjacima i Gorancima.

Predstavnici aškalijske zajednice traže formiranje opštine u selu Rogovo, u opštini Đakovica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: