Egipat: 32 žrtve napada na Sinaju

32 osobe poginule, a 70 je ranjeno u tri skoro istovremene eksplozije u egipatskom letovalištu Dahab, na Sinajskom poluostrvu.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

08:29

Default images

Ambasador SCG u Egiptu Radojko Bogojević izjavio je za B92 da Dahab nije letovalište u kom borave turisti iz naše zemlje i da ne veruje da među povređenima ima državljana SCG.

Egipatska državna televizija prenela je da su bombe najverovatnije aktivirane daljinski i da se, za sada, isključuje mogućnost da je reč o samoubilačkim napadima.

Pored Egipćana, među žrtvama su, prema dosadašnjim saznanjima, i Nemci, Francuzi, Danci, Australijanci i Švajcarci, među nastradalima je i jedan dečak iz Nemačke. Ovo je treći težak teroristički napad na Sinaju u poslednjih godinu i po dana.

"Teroristi preziru ljudski život"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan osudio je terorističke napade čija su meta bili nevini, rekao je Ananov portparol povodom eksplozija u kojima je poginulo najmanje 30 osoba.

Američki predsednik Džordž Buš ocenio je da su napadi "čin mržnje" i obećao da će nastaviti borbu protiv terorista. "Videli smo ponovo danas da teroristi žele da pokušaju da svet skroje onako kako ga oni vide. Oštro osuđujem ubistva koja su počinjena, smrt nevinih u Egiptu", rekao je Buš. On je poručio "neprijateljima da neće odustati i da će ih izvesti pred lice pravde."

Francuski predsednik Žak Širak takođe je oštro osudio terorističke napade u Egiptu i izrazio solidarnost Francuske egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Džek Stro izjavio je da su "teroristi ponovo pokazali da preziru ljudski život".

Palestinski lider Mahmud Abas i vlada na čijem čelu se nalazi radikalni palestinski Hamas, takođe su osudili napad u Dahabu. "To su kriminalna dela čija su meta civili i koja su suprotna našoj religiji", rekao je Abas.

Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert izrazio je saučešće predsedniku Hosniju Mubaraku u ime Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: