Svedok i optuženi Momčilo Krajišnik

Posle dvonedeljne pauze zbog uskršnjih praznika, u Haškom tribunalu danas bi trebalo da budu nastavljeni procesi.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

08:36

Default images

U sudnici broj 1, na mestu za svedoke ovog jutra trebalo bi da sedne Momčilo Krajišnik, koji je pred Tribunalom optužen za ratne zločine širom Bosne, a koji se u tom procesu sada pojavljuje i kao sopstveni svedok odbrane.

Krajišnik, nekadašnji predsednik Skupštine RS, posle smrti Miloševića postao je najviši bivši državni funkcioner kome se trenutno sudi za zločine u Bosni a ujedno i jedini koji pred sudom odgovara za najteži od svih zločina - genocid. Kako je najavljeno, svedočenje Momčila Krajišnika trajaće čak mesec dana, a svedok-optuženik odgovaraće najpre na pitanja svojih branilaca, a potom i na pitanja Tužilaštva.

U Haškom tribunalu nastavlja se i dokazni postupak Tužilaštva na suđenju Milanu Martiću, bivšem predsedniku RSK, koji se tereti za zločine počinjene u Hrvatskoj i u Bosni.

U Tribunalu još nije zvanično stavljena tačka na slučaj Milošević. Naime, donedavno imenovane branioce na suđenju Miloševiću, britanske advokate Stivena Keja i Džulijen Higins sada su angažovali Mirjana Marković i Marko Milošević da ih zastupaju u, kako se navodi, procesu rešavanja još nerešenih pitanja u vezi sa smrću bivšeg predsednika Jugoslavije.

Kej i Higinsova prošle nedelje su zatražili od Tribunala da imenuje posebno sudsko veće koje će razmotriti njihov zahtev, upućen sudu još 17. marta, da se javnim učine svi dokumenti vezani za zdravstveno stanje Miloševića. U tom zahtevu oni navode da je obelodanjivanje Miloševićeve medicinske dokumentacije od interesa ne samo za njegovu porodicu, već i za javnost koja je zainteresovana za taj proces.

Skidanjem oznake tajna sa pomenutih dokumenata, postali bi dostupni podaci o tome šta su dodeljeni branioci preduzeli da Miloševiću obezbede privremeno puštanje na slobodu radi lečenja, kao i kakav je bio stav Miloševića o tom pitanju. Advokati navode da se u pomenutoj dokumentaciji nalazi i objašnjenje zašto je Milošević bio zabrinut zbog tretmana u pritvoru u Ševeningenu. Haško tužilaštvo saopštilo je da se ne protivi ovom zahtevu, a u sudu ponavljaju da će interna istraga o okolnostima smrti Slobodana Miloševića biti uskoro završena.

Za sredu je najavljen početak suđenja šestorici bivših vojnih hrvatskih lidera u samoproklamovanoj Herceg-Bosni: Jadranku Prliću, Brunu Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: