Prolazi li Zakon o crkvama?

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao s predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica o Zakonu o crkvama.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

12:00

Default images

Skupština Srbije prošle nedelje usvojila je Zakon o crkvama i verskim zajednicama, a današnji susret deo je konsultacija na kojima je predsednik Srbije insistirao pre donošenja odluke o potpisivanju Zakona, čije su pojedine odredbe oštro kritikovane u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Zakon o crkvama i verskim zajednicama, za koji su kritičari tvrdili da je toliko loš da ne može da bude popravljen, traži potpis predsednika Srbije kako bi stupio na snagu. Rok za potpisivanje ističe u četvrtak, do kada bi Boris Tradić trebalo da završi konsultacije s predstavnicima nevladinih organizacija, verskih zajednica i Vladom Srbije. U saopštenju dostavljenom medijima posle sastanka s predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica nije ostavljena mogućnost ni da se nasluti kakav je Tadićev stav, a navodi se da će predsednik odluku doneti u zakonom predviđenom roku.

Sastanku su prisustvovali episkop bački Irinej, u ime Srpske pravoslavne crkve, župnik Andrija Kopilović, u ime Katoličke crkve, biskup Samuel Vrbovski, u ime Slovačke evangelističke crkve, rabin Isak Asiel predstavljao je jevrejsku zajednicu, a efendija Mohamed Jusufspahić islamsku versku zajednicu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici islamske verske zajednice Sandžaka i Evangelističke hrišćanske crkve.

Mohamed Jusufspahić za B92 kaže da se Tadić prvenstveno interesovao da li Zakon doprinosi većim verskim slobodama. "Naše je mišljenje da Zakon nije idealan, ali da takav kakav je može da posluži kao dobra osnova odnosima crkava i verskih zajednica s državom. Sa stanovišta iskustava zemalja u tranziciji, prvenstveno Hrvatske, došlo se do takvog jednog zakona, a potom i do određenih ugovora svake crkve i verske zajednice s državom. Čini mi se da je ta situacija, u stvari, najbolja moguća situacija u odnosima sekularne države i crkava i verskih zajednica", kaže on.

Kako je za B92 potvrdila doskorašnja direktorka Instituta za uporedno pravo Vesna Rakić-Vodinelić, Tadić je konsultacije obavio i s predstavnicima nevladinog sektora. Ona nije želela da iznosi detalje razgovora, rekavši da je na sastanku ponovila kritičke stavove koje je iznosila u medijima. Vesna Rakić-Vodinelić oštro je kritikovala odredbe Zakona kojima se, između ostalog, sveštenicima daje imunitet, ali i pravo neplaćanja poreza.

Prema izvorima B92, Tadić će potpisati Zakon, ali neki mediji nagađaju drugačije. Nepotpisivanje bi vratilo Zakon u skupštinsku proceduru i ne bi garantovalo njegovo povlačenje. Ako bi ga parlament ponovo izglasao, predsednik bi drugi put potpisao po automatizmu, odnosno to bi morao da učini.

GSS: Anticivilizacijski zakon

Povodom sastanka predsednika Srbije s predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica, Građanski savez Srbije pozvao je Borisa Tadića da ne potpiše Zakon o crkvama i verskim zajednicama. "Duboko smo uvereni da je taj zakon poslednji korak u projektu klerikalizacije Srbije i stapanja države i Srpske pravoslavne crkve, čime se SPC stavlja u povlašćen položaj, a država u podanički odnos prema crkvi", navodi se saopštenju GSS-a. "Neusklađenost Zakona sa standardima Saveta Evrope i Ustavom Srbije u pogledu oslobađanja crkvenih lica odgovornosti pred zakonima države Srbije, iako su po Ustavu svi građani jednaki pred zakonom, dovoljan su razlog da Tadić ne stavi potpis na taj anticivilizacijski zakon", smatraju u GSS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: