"Prvo u Beograd"

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović kaže da će posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore prvo posetiti Beograd.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 25.04.2006.

09:28

Default images

Vlahović je u debati na crnogorskoj televiziji o odnosima Srbije i Crne Gore rekao da zna da će ga zvanični Beograd primiti i da će to biti razgovori predstavnika dve samostalne zemlje. On je rekao da nisu tačne tvrdnje predstavnika stranaka koje se zalažu za očuvanje zajedničke države da će odnosi Srbije i Crne Gore biti veoma loši posle proglašenja nezavisnosti.

Predstavnici bloka za očuvanje državne zajednice, funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć i funkcioner Srpske narodne stranke Goran Danilović, rekli su da su odnosi Srbije i Crne Gore veoma loši jer crnogorska vlast vodi antisrpsku politiku. Šoć je rekao da vlast u Crnoj Gori vodi politiku mržnje prema svemu što je srpsko i dodao da će, ako dođe do nezavisnosti Crne Gore, odnosi biti veoma loši i da će Crna Gora biti utkana u velikoalbanski projekt. On je rekao da će, u slučaju nezavisnosti, za prelazak granice Srbije i Crne Gore biti uvedene vize i da će građani Crne Gore biti stranci.

Lider Liberalne partije Miodrag Živković je tvrdnju da Crna Gora vodi antisrpsku politiku ocenio kao degutantnu tezu i rekao da se posle osamostaljivanja ništa neće promeniti u odnosima sa Srbijom, te da će eventualna ljutnja Srbije trajati samo nekoliko meseci. Vlahović i Živković optužili su stranke koje se zalažu za zajedničku državu da tezama o uvođenju viza, pasošima i granicama samo plaše građane i šire strah.

Oslobođeni Medojević i Garić

Policija Crne Gore pustila je člana Republičke referendumske komisije Nikolu Medojevića i pravnog zastupnika stranaka koje se zalažu za zajedničku državu Draga Garića, potvrdio je Medojevićev advokat Borivoje Đukanović. Medojevića i Garića podgorička policija sumnjiči za falsifikovajne isprava za upis u birački spisak, koji se zaključuje noćas u ponoć.

Za manje od 24 sata predstavnicima stranaka za zajedničku državu uhapšeni su svi članovi referendumske komisije zbog sumnje da su manipulisali upisom u birački spisak. U znak protesta, predstavnici bloka za zajednicku drzavu danas pre podne povukli su se iz Komisije, pa je intervenisao njen predsednik, Slovak František Lipka, koji je tražio hitne razgovore s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i vrhovnim tužiocem Vesnom Medenicom. Lipka je rekao da Komisija neće raditi dok ne bude kompletna.

Na to je reagovao premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je izjavio kako je očigledno da MUP ima dovoljno dokaza da pokrene proceduru. "Mislim da bi svi akteri političkog života i referendumskog procesa morali dozvoliti da državni organi rade svoj posao bez pritisaka", rekao je on.

Predsednik Narodne stranke i član referendumskog štaba stranaka koje se zalažu za zajedničku državu Predrag Popović saopštio je da se puštajnem Medojevića i Garića stiču uslovi za povratak predstavnika tih stranaka u Republičku referendumsku komisiju. Popović je dodao da će definitivna odluka biti poznata sutra, posle susreta sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Iz pritvora je puštena i aktivistkinja SNP-a Marica Babović, koja je večeras u pisanoj izvai za medije ocenila da da je njeno pritvaranje imalo isključivo političku pozadinu.

Birački spisak uvećan za 19.000 glasača

Birački spisak Crne Gore uvećan je za oko 19.000 glasača u odnosu na parlamentarne izbore 2002, saopšteno je iz Sekretarijata za razvoj. Birački spisak zaključuje se noćas u ponoć, a juče do 14.00 sati u spisak je bilo upisano 477.483 birača. Po zaključenju biračkog spiska građani će se do 10. maja moći upisati preko Upravnog suda Crne Gore, a posle tog datuma neće biti moguće nikakve izmene u biračkom spisku.

CEMI: Sve stranke prijavile pritiske

Podgorički Centar za monitoring saopštio je danas da su stranke oba bloka prijavile slučajeve pritiska na svoje pristalice i građane. Posmatrači CEMI registrovali su govor mržnje na predreferendumskim skupovima stranaka koje se zalažu za zajedničku državu u Andrijevici i Mojkovcu.

Koordinator nadgledanja referendumske kampanje Milorad Marković izjavio je da bi u najkraćem roku, a svakako pre referenduma, trebalo okončati sve krivične postupke protiv građana koji su izvršili neko krivično delo u vezi s pravilima referendumske kampanje.

"Studenti iz Crne Gore stranci"

U slučaju razdvajanja Crne Gore i Srbije oko 10.000 crnogorskih studenata koji studiraju u Srbiji dobilo bi status stranaca i njihovo školovanje znatno bi poskupelo, izjavio je ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović. "Zato je sasvim logično što nam se obraćaju mnogi studenti iz Crne Gore i kažu da ni slučajno ne žele da glasaju za nešto što je nesigurnost, neizvesnost i rizik jer bi to mnogo poskupelo i iskomplikovalo njihov život", kaže Vuksanović. Prema njegovim rečima, većina tih studenata karijere i radna mesta nalazi u Srbiji jer je tržište mnogo veće i ima više mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: