Blic: Podelili dozvole pa zaćutali

"Nećemo ulaziti u pojedinačna objašnjenja zašto su jedni dobili, a drugi izgubili", izjavio za Blic Aleksandar Vasić.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

15:55

Default images

Takav stav potpredsednika Saveta za radiodifuziju je u suprotnosti sa najavom Nenada Cekića da sve odluke Saveta moraju biti odbranjive u javnosti. Jer, da bi se odluke mogle braniti, javnost prvo mora saznati na osnovu čega su one uopšte donete, piše dnevnik Blic.

Beogradski list piše da je stav, kako je odluka doneta na osnovu utvrđenih kriterijuma i strategije razvoja radiodifuzije do 2013. godine, obična floskula koja ne znači ništa. Jer, ako se krene od kriterijuma, odluka Saveta pada već na drugoj stepenici - neki od dobitnika na lestvici gledanosti kotiraju se izuzetno nisko. U primeni kriterijuma broj 7 - ponašanje u prethodnom periodu, evidentno je da je Savet nekima progledao kroz prste. Obećanja u stilu "nećemo više" imala su veću težinu od ozbiljnih i stručnih elaborata o emitovanju programa.

Rupert Mardok, vlasnik TV Foks, izjavio je da nigde u svetu nije učestvovao na tako stručno vođenom tenderu za nacionalne frekvencije. Većina članova diplomatskog kora u Beogradu ne misli tako i na pitanje kako komentarišu odluku Saveta najčešće pominju reč - skandal. Savet za radiodifuziju, ali i Vlada Srbije, dužni su da javnosti objasne upravo ono što je Aleksandar Vasić odbio da učini - zašto su jedni dobili, a drugi izgubili nacionalne frekvencije. Stvar je isuviše ozbiljna da bi se završila bezobraznom konstatacijom - ko gubi ima pravo da se ljuti.

Blic zatim navodi da onaj ko je dobio nacionalno dobro na upravljanje, a frekvencije su nacionalno dobro, nema pravo na ćutanje. Taj koji upravlja nacionalnim dobrom mora do detalja da objasni narodu, u čije ime i upravlja tim dobrom, zašto je njegova odluka baš takva. Zašto je za građane Srbije najbolja odluka koju je donela Republička radiodifuzna agencija i koje su to prednosti koje su u prvi plan izbacile one kojima je frekvencija dodeljena. A koje su slabe tačke i koje su mane onih koji nisu prošli.

Jedino tako građani Srbije mogu biti sigurni da se nacionalnim dobrom upravlja nepristrasno i domaćinski na korist svih nas, zaključuje Blic.

Milomir Marić za Dnevnik: Država udarila na "plave"

"Mislio sam da je vreme medijske diktature Tita i Miloševića, kada je na sve načine gušena javna reč, davno prošlo", rekao je za novosadski Dnevnik glavni i odgovorni urednik BK TV Milomir Marić. "Čak i u to njihovo vreme je bilo dozvoljeno biti opozicionar. Imao si neke probleme, ali si mogao da se baviš svojim poslom. Međutim, u demokratiji Srbije danas je opozicija očito zabranjena, pa sam i vest o nedodeljivanju frekvencije TV BK doživeo kao političku odmazdu. Računao sam na to da će se Savet RRA odupreti političkim pritiscima, jer je to, makar formalno, nezavisno regulatorno telo. Međutim, Savet je sproveo odluku koju je Vlada Srbije najavljivala već mesecima, o njenom gašenju, ugušenju, zabrani, disciplinovanju medija.O tome kakav je ovo politički sarkazam govori i činjenica da članovi Saveta RRA nisu smeli da izađu pred javnost i pred novinare i obrazlože svoju odluku, već je to učinjeno putem nekog imaginarnog saopštenja, koje nama još ništa ne govori. Zbog toga ćemo se u skladu sa zakonskim propisima i procedurom žaliti svim nadležnim institucijama", kazao je Marić u intervjuu koji objavljuje Dnevnik.

"Ovo nije napad samo na BK televiziju, već i na fudbalsku reprezentaciju. Očito da učešće SCG na Svetskom prvenstvu u fudbalu nije u interesu ove vlade i da ona ne smatra to nekim svojim prioritetom. Na sve načine će pokušati da zabrani taj televizijski TV prenos, jer naše učešće za njih nije značajno, važnije je da se navija za Vladu Srbije nego za reprezentaciju SCG, ali ćemo se mi boriti na zakonski način da ipak prenosimo Svetsko prvenstvo u fudbalu", rekao je za Dnevnik Milomir Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: