Berns: Jedan predsednik za BiH

Nikolas Berns pozvao je vlasti BiH da izmene Ustav i umesto institucije predsedništva uvedu funkciju jednog šefa države.

Izvor: Beta

Subota, 22.04.2006.

10:19

Default images

Američki državni podsekretar je rekao da bi prihvatanje sistema vladavine sa jednim predsednikom umesto sadašnjeg tročlanog predsedništva predstavljalo veliki korak u pravcu normalizacije i demokratizacije društva u BiH.

Vodeće političke stranke BiH dogovorile su se prošlog meseca da izmene Ustav u cilju priprema za eventualno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Pre sastanka sa Bernsom, međunarodni administrator za BiH Kristijan Švarc-Šiling ponovio je svoj stav da je došlo vreme da BiH preuzme odgovornosti "normalne evropske demokratske države".

Švarc-Šiling je u utorak izjavio da posle deset godina obnove te zemlje od posledica ratnih razaranja, međunarodna kontrola nad BiH treba da se završi. On je rekao da se nada da će njegova kancelarija prestati sa radom naredne godine.

Ipak, međunarodni administrator za BiH je naveo da očekuje reformu Ustava te zemlje, ublažavanje viznog režima EU za građane BiH, i usavršavanje sistema obrazovanja i dodao da SAD moraju da budu "potpuno angažovane" u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: