Studiranje kao privilegija bogatih?

Studenti Beogradskog univerziteta mogli bi od sledeće godine da se školuju po višim cenama.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

18:16

Default images

Ako bude prošao predlog o novoj školarini, o kome treba da se glasa u maju, većina fakulteta za samofinansirajuće studente biće skuplja za 5.000 do 80.000 dinara.

Ako predlog  bude usvojen, školarina će najviše poskupeti na Arhitektonskom fakultetu gde će školska godina, umesto dosadašnjih 160.000 koštati 240.000 dinara. Studenti Farmaceutskog, Filološkog i Stomatološkog fakulteta plaćaće 20.000, a Saobraćajnog i Pravnog 10.000 više nego aktuelne školske godine. Po starim cenama, i sledeće godine, školovaće se studenti Mašinskog, Matematičkog, Fizičkog, Hemijskog, Veterinarskog i Rudarsko-geološkog fakulteta.

"Moram da priznam da je meni čudno gde ljudi nalaze sredstva. Koliko njih može da dobije posao i da studira i da plaća studije, a koliko sami roditelji imaju da plaćaju studije. Kada se sve to sabere, nije ni čudo što nemamo veći broj studenata na fakultetima. Studenti napuštaju fakultet, ne završavaju ih, a obaška što sredstva koja se prelivaju ne idu u pravcu da studije budu pristupačnije", kaže student Nikola Pucarević.

U Studentskoj uniji kažu da nove cena neće biti u skladu ni sa Bolonjskom deklaracijom ni sa Lisabonskom konvencijom. Umesto da snize cenu studija i tako povećaju broj studenata, fakulteti postaju nedostižni, a kvalitet studiranja se ne menja.

"Oni to pravdaju starom pričom o izvršavanju reformi. Studenti do sada uopšte nisu videli nikakvu specifikaciju troškova, mi zaista ne znamo šta dobijamo za taj novac koji plaćamo. Oni pričaju o reformi ali trenutno je situacija da većina studenata nije ni kompjuter videlo na svom fakultetu", kaže Marina Pavić iz Studentske unije Beograda.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović kaže da Ministarstvo prosvete određuje samo broj studenata, a fakulteti cenu školovanja. On, kako kaže, ima razumevanja za takve promene.
"Mislim da je to potpuno ispravno, jer na tržištu postoji sijaset i državnih i privatnih fakulteta, svi treba da se takmiče i da gledaju kako da ta konkurencija spušta cene a ne da ih podiže. Pošto je to naše tržište još u povoju, mlado je, postoji svega nekoliko godina, još ne možemo te dobre, pozitivne, rezultate konkurencije", kaže Vuksanović.   

Dok se tržište ne stabilizuje, studiranje u Srbiji, po svoj prilici, biće privilegija bogatih i odabranih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: