Stigao vrh talasa na Tisi

Vrh vodenog talasa na Tisi stigao u Vojvodinu, nasipi su za sada stabilni. Ada ciganlija bez napajanja električnom energijom.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

10:16

Default images

Desna obala Tise nizvodno od Žabaljskog mosta je najugroženija, ali je situacija stabilna i ne očekujemo probleme s bedemima, kaže direktor Voda Vojvodine Branislav Radanović za B92. On očekuje da će vodostaj biti visok oko dve nedelje, ali kaže da su linije odbrane stabilne i da se stalno održavaju: "Ovo je poslednji visoki poplavni talas za ovo proleće, ali je moguće da bude još nižih talasa".

Javno preduzeće Vode Vojvodine upozorilo je u više navrata da dugotrajni visoki vodostaj Tise može da ošteti nasipe na deonici nizvodno oz Žabaljskog mosta, gde nasipi nisu rekonstruisani poslenjih 100 godina.

U susednoj Mađarskoj u toku je evakuacija oko 4.500 žitelja tri sela kod Čongrada zbog napukline koja se pojavila na nasipu kod ušća Kriša u Tisu. U toku je akcija ojačavanja oštećenog nasipa u koju su uključeni i helikopteri, javio je mađarski informativni sajt Vojvodina danas (Vajdasag Ma).

Reka Sava jutros je zabeležila porast od 16 centimetara kod Sremske Mitrovice (639 cm), dok je kod Šapca porasla za osam centimetara (513 cm). Sava kod Beograda opala je za jedan centimeter u odnosu na juče i vodostaj iznosi 725 centimetara.

Vodostaj Dunava u celom toku kroz Srbiju opada, pa je jutros kod Novog Sada iznosio 678, što je za šest centimetara manje nego juče, dok je najviše opao kod Velikog Gradišta čak 16 centimetara, i nalazi se na koti 920.

Na Adi isključena struja

U Beogradu i dalje su na snazi vanredne mere na Adi ciganliji kao i zabrana svake vrste aktivnosti na tom ostrvu. Jutros je na Adi isključena i struja, čime je bez električne energije ostalo i naselje "Partizan".

Razlog isključenja struje, kako su rekli u Gradskom štabu za odbranu od poplava, je mogućnost popuštanja nasipa, zbog čega bi se cela Ada Ciganlija, za samo nekoliko minuta, našla pod vodom.

"Niko ne poštuje naše naređenje da se na Adu ne ide, sutra je praznik i svi će nagrnuti tamo. Nasip bi mogao da pukne jer Dunav ne opada onoliko koliko smo očekivali, pa smo morali to da uradimo i ta odluka će biti na snazi do daljeg", akže Ivan Anđelković iz štaba.

Međutim, stanovnici naselja Partizan tvrde da im je struja isključena, kao još jedan vid pritisaka na njih, jer grad želi da ih trajno iseli iz njihovih kuća.

"Ovde ljudi žive preko tri decenije, imamo sve papire, plaćamo porez i nikada niko nam nije rekao da smo nelegalni, ali nas pritiskaju da idemo i to konstantno. Pitam zašto, kažu da žele da ovde naprave finansijski isplativiji objekat za grad", kaže stanovnica naselja Partizan Tatjana Mitrović.

Stanovnici sumnjaju u razloge isključenja struje koje su naveli iz Gradskog štaba, jer da su razlog poplave i nasip, onda je trebalo da im isključe struju još pre nedelju dana, jer je tada vodostaj bio mnogo veći.

U Koceljevi se grade kuće

U opštini Koceljeva danas je počela izgradnja stambenih objekata namenjenih domaćinstvima čije su kuće porušila klizišta. U selima te opštine ukupno je porušeno 14 stambenih objekata, a ponovnu izgradnju finansiraće republička vlada sa 17 miliona dinara.

Predsednik Skupštine opštine Koceljeva Milutin Cvejić rekaoje agenciji Beta da će nove kuće dobiti deset porodica, dok su se četiri opredelile da kupe napuštena seoska domaćinstva. "Vlada je već uplatila deset miliona dinara, ali početak izgradnje je kasnio zbog praznika i verovanja da se tokom protekle sedmice ne počinju značajni poslovi", rekao je Cvejić. Prema njegovim rečima, danas je počela izgradnja prvog objekta u selu Čukovine ali će i tamo radovi biti nastavljeni tek posle praznika.

Klizišta u Koceljevi potpuno su uništila 14 kuća, oštetila 48 stambenih i poljoprivrednih objekata, 600 hektara oranica, 70 hektara voćnjaka i putnu mrežu na 35 pravaca. Ukupna šteta procenjuje se na 320 miliona dinara, a tokom proteklog meseca na teritoriji te opštine registrovano je 357 aktivnih klizišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: