Nepal: Monarh obećao demokratiju

Nepalski kralj Gjanendra obećao da će u zemlji ponovo biti uspostavljena višepartijska demokratija.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

19:14

Default images

14 meseci nakon što je smenio vladu i preuzeo svu vlast u zemlji, nepalski kralj Gjanendra u obraćanju naciji rekao je da izvršna vlast mora ponovo biti vraćena narodu, ali nije naveo datum kada bi izbori trebalo da budu održani.

"Od danas želimo da uvedemo demokratiju u zemlju, da formiramo ministarstva i ponovo uspotavimo insitiuciju premijera. Pozivam 7 partija da mi dostave imena kanidata za mesto premijera što pre kako bi napravili demokratsku državu", rekao je kralj.

Opozicioni lideri posle obraćanja kralja sazvali su sastanak kako bi doneli odluku o svojim daljim potezima. Kampanja protiv nepalske monarhije koju vodi savez sedam stranaka prethodnih dana potpuno je blokirala zemlju i na ulice izvela desetine hiljada demonstranata. Uprkos policijskom času više od 100.000 prodemokratski orijentisanih demonstranata preplavilo je danas ulice po obodima nepalske predstonice Katmandu. Demonstranti su se na više mesta sukobili sa policijom, koja je opsala grad i ima ovlašćenja da puca na one koji pokušaju da udju u zonu u kojoj je proglašen policijski čas.   Demonstranti su okupili i u zapadnom kraju grada gde je policija juče otvorila vatru na demonstrante i ubila trojicu, a ranila više desetina njih. U uličnim nemirima u Nepalu u protekle dve nedelje poginulo je 14 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: