Srbi (i dalje) prodaju svoja imanja

U pregovorima o statusu Kosova zanemaruje se činjenica da se srpske kuće na Kosovu uveliko na prodaju.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

17:52

Default images

U selu Bresje, desetak kilometara od Kosova Polja, na prodaju je nekoliko desetina kuća. Šef UNMIK-a je, posle razgovora sa vladikom Teodosijem, obećao da će se više posvetiti tom problemu.

U međuvremenu, prodaja kuća se nastavlja. Nekoliko puta su meštani tog sela kretali put centralne Srbije, u nameri da napuste svoje domove, ali ipak su na kraju odustajali. Ovoga puta, selo je na rasprodaji. Na desetine domaćina istaklo je table ispred svojih kuća kojima pozivaju potencijalne kupce.

Jelica Mihajlović, rođena u Bresju, gde se i udala i osnovala porodicu, kaže da odluka o prodaju kuće nije bila laka: "Ja sutra kad odem u Srbiju ima odmah da umrem. Moja porodica je vekovima ovde, srce me boli". I porodica Cicmil je odlučila da proda svoje imanje i da se odseli u Srbiju. Kažu da je njihova odluka konačna i da je kasno da se bilo šta preduzima: "Ovo više nije život. Nekada smo slobodno išli kroz Kosovo Polje, a sada ne smemo."

U Bresju ima i onih koji se protive prodaji, ali su u manjini. Iako zabrinuti zbog situacije u selu, oni se ipak nadaju da će Srbija stvoriti uslove za trajni opstanak Srba na Kosovu.

Opština Kosovo Polje se, po odluci UNMIK-a, nalazi u "specijalnoj zoni", gde ukoliko neko želi da proda kuću i ugovor overi u sudu, mora najpre dobiti saglasnost opštinskog civilnog administratora. Meštani kažu da je izdavanje dozvola prilično jednostavan proces, i da nije predstavljao problem prilikom potpisivanja kupoprodajnih ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: