Veliki petak

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po starom, Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Hrista.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

12:14

Default images

To je dan najdublje žalosti jer je posvećen Hristovim mukama i njegovom raspeću. Ranije je bilo uobičajeno da se formiraju grupe muškaraca koji su predstavljali čuvare Hristovog groba, ali sada je ostao običaj na Veliki petak da se ide na groblje, ceo dan se posti i rano ujutru se farbaju uskršnja jaja.

Do Nikejskog vaseljenskog sabora 325, Uskrs se slavio po hrišćanskom svetu u različito vreme, tokom marta i aprila. Tada je došlo do ujednačavanja, pa je prihvaćena obaveza slavljenja prve nedelje posle prolećne ravnodnevice i punog meseca. Kod nekih Slovena, kao kod Rusa, praznik se zove Pasha Hristova. I u jezicima koji su potekli od latinskog, u francuskom, španskom, portugalskom, italijanskom, koriste istu reč u varijanti, kao i holandski, danski ili norveški. Kod Nemaca naziv praznika Ostern podseća na starogermansku boginju mira Osteru. Englezi upotrebljavaju naziv Ister. Kod nekih Slovena je Velikdan ili Veligden, navodi agencija VIA.

Uskršnje čestitke

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić čestitao je uskršnje praznike svim hrišćanima pravoslavne veroispovesti u Srbiji i Crnoj Gori. "Neka ovaj najveći hrišćanski praznik, simbol smislenijeg života, među ljudima i narodima bude proslavljen u duhovnom i sveoštem miru, razumevanju i toleranciji među vernicima, prijateljima i komšijama, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, kao zalog boljeg i kvalitetnijeg života i ukupnog napretka", navodi se u čestitki.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Uskrs vernicima u Crnoj Gori. U je navedeno da su uskršnji praznici simboli trajnosti vere u dobro u ljudima i međusobne ljubavi i poštovanja. "To je bogatstvo i Crne Gore", poručio je Vujanović.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović poželeo je vernicima, sveštenstvu i građanima pravoslavne vere da Uskrs donese nadu u bolju budućnost. "Neka Uskrs donese radost i dobro u naše domove i u našu zajedničku kuću, Crnu Goru", navedeno je u Đukanovićevoj čestitki.

Pravoslavnim vernicima Uskrs je čestitao i ministar Crne Gore za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etnickih grupa Gzim Hajdinaga. 

Vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara Uskrs slave u nedelju, 23. aprila.

Čeku čestitao Vaskršnje praznike

Kosovski premijer Agim Čeku danas je u čestitki pravoslavnim vernicima u pokrajini izjavio da je dan Hristovog Vaskrsa dan koji donosi radost u sve domove, jer se slavi pobeda života nad smrću.

"Da bi nas ova radost pratila, svakog dana radimo na izgradnji sigurnog društva. Verujem da će se svi građani Kosova, uključujući i građane pravoslavne vere, nadahnjujući se ovom radošću i verskim uverenjima, udružiti u izgradnji kosovskog društva, društva sigurnosti, pravde i blagostanja", poručio je Čeku.

On je pravoslavnim vernicima poželeo miran, radošću i nadom ispunjen i blagosloven Vaskrs, javlja KiM Radio.

Čestitke Sanadera i Mesića

Predsednik i premijer Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Sanader danas su čestitali Uskrs pravoslavnim vernicima i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cele Italije Jovanu. "Neka ovaj praznik, kao živa potvrda božanske brižnosti i ljubavi, ojača zajedništvo među svim Hristovim učenicima, šireći mir i toleranciju. U ime Vlade i svoje ime, želim Vama, Vašem sveštenstvu i svim pravoslavnim vernicima srećan i veseo Uskrs", navodi se čestitki Sanadera.

Mesić je u čestiki podsetio na važnost koju hrišćanske crkve, a na poseban način i Srpska pravoslavna crkva, imaju u Hrvatskoj, u zalaganju za solidarnost, socijalnu pravdu, mir i pomirenje, kao i međuverski i ekumenski dijalog. "To su važne pretpostavke društvenog napretka i stvaranja takve životne atmosfere da se svako oseća siguran, prihvaćen, potreban i poštovan", rekao je on.

Uskršnju čestitku mitropolitu Jovanu i svim pravoslavnim vernicima u Hrvatskoj uputio je i predsednik Sabora Vladimir Šeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: