Šta donosi povlačenje voda

Vodostaji na većini reka u Srbiji posle rekordnih visina polako opadaju, ali situacija na Tisi i dalje nije mirna.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

11:33

Default images

Nadležne službe očekuju da će vrh poplavnog talasa na toj reci za vikend doći i u Srbiju. Koordinator veterinarske inspekcije za Južnobački okrug Eugen Kiš izjavio je da, zbog poplava, postoji više zona visokog rizika od širenja stočnih zaraznih bolesti.

Kiš je rekao da su zone visokog rizika opština Beočin, delovi opštine Titel, odnosno selo Mošorin, i delovi opštine Novi Sad, odnosno Kovilj. Oko 300 hektara pašnjaka neće moći da se upotrebljava cele godine, naveo je Kiš i upozorio da je u Mošorinu, zbog poplava i nedostatka hrane, ugroženo 50 odsto stočnog fonda u selu, odnosno oko 2.000 svinja, 3.000 goveda i oko 8.000 ovaca.

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković rekla je juče, gostujući u Poligrafu B92, da je do sada poplavljeno oko 3.000 kuća. Ona je rekla da su to većinom vikendice izgrađene bez poštovanja građevinskih propisa, iza linije odbrane, koje bi u slučaju najboljih odbrana bile poplavljene. Ona je rekla da bi, s više novca i uz bolju organizaciju na svim nivoima države, Srbija imala uređeniji sistem odbrane od poplava.

"Izbegavati Adu za vreme praznika"

Kada je u pitanju Beograd, situacija trenutno nije dramatična, jer Sava i Dunav od sinoć imaju blagu stagnaciju vodostaja. Srđan Jovanović, šef Gradskog štaba za odbranu od poplava, očekuje da ovih dana kada prođe poplavni talas na Tisi, dođe do značajnijeg pada vodostaja na beogradskim rekama. Međutim, Jovanović apeluje na građane da ne odlaze u toku praznika na Adu Ciganliju, jer je to trenutno najkritičnija tačka u gradu, i boravak na ovom popularnom izletištu može biti opasan po život.

"Apelovao bih na vlasnike kafića, splavova i kafana da imaju u vidu činjenicu da je boravak na Adi Ciganliji opasan po život. To je i na osnovu one odluke i naloga Srbija vode rečeno, u tom cilju mi smo nešto i preduzeli. Pored apela mi smo obišli naselje Partizan noćas, apelovali tamo na vlasnike da se evakuišu da u slučaju ne daj bože loma nasipa dođe i do tragičnih posledica", kaže Jovanović.

Na mestima gde se reke povlače, teku pripreme za otklanjane posledica od poplava. Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović ne očekuje da će se posle povlačenja vode pojaviti zaraze i poziva građane da poštuju preporuke nadležnih. Bogdanović je odobrio 12 miliona dinara za suzbijanje larvi i kućnih oblika komaraca, kojih bi ove godine, zbog poplava, moglo da bude znatno više.

Mlava i dalje raste

Nivo Mlave u selu Stari Kostolac porastao je danas za pet centimetara. Uzrok su česte padavine, a da li će vodostaj dodatno rasti nije poznato. Posledica je dodatna ugroženost poplavom u ovom selu. U Starom Kostolcu u prvom poplavnom talasu od vode je stradalo više stotina domaćinstava. Povlačenjem Mlave prethodnih dana broj poplavljenih kuća, zajedno sa ekonomskim delo dvorišta, sveo se na 83, dok je u još oko 60 domaćinstava poplavljeno dvorište sa ekonomskim delom gazdinstva.

Član opštinskog Štaba za odbranu od poplave Saša Valjarević kaže da je opština odmah reagovala sa pola miliona dinara za Stari Kostolac i sa još pola miliona za okolna sela. Crveni krst pomaže obezbeđivanjem obroka za ugrožene, ali da je država ta koja bi trebalo da podigne nasip na obali Mlave jer je korito Mlave izmešteno za potrebe EPS-a. Država je incidentno pomogla sa tri miliona dinara, ali to nije dovoljno.

Mlava se, za razliku od Dunava, pokazala nepredvidivom i pored najavljenog pada vodostaja, ona ponovo preti meštanima Starog Kostolca, ali i Maljurevca, Bradarca, sela u opštini Požarevac. U Velikom Gradištu i Golupcu Dunav opada, pa je i opasnost od dodatnog poplavljivanja sve manja.

Nivo Dunava kod Velikog Gradišta iznosi 935 centimetara i polako opada, a sutacija u Velikom Gradištu je stabilna, vatrogasci i policija i dalje dežuraju kod nasipa.

Prema poslednjem izveštaju sanitarne inspekcije, u Petrovcu na Mlavi voda iz vodovoda je bakteriološki i hemijski ispravna, pa je ukinuta zabrana korišćenja te vode za piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: