Srce non-stop

U Kliničkom centru Srbije sale za kateterizaciju srca od danas otvorene 24 sata.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

08:19

Default images

Najhitniji slučajevi tako će biti zbrinuti na vreme. Bolesti srca i krvnih sudova čine dve trećine uzroka smrti u Srbiji, a više od 9.500 ljudi nekad i po godinu dana čeka na kardiološki pregled i eventualnu operaciju. Do kraja godine to vreme trebalo bi da bude manje jer će lekari raditi i vikendom. Kad je reč o ugrađivanju pejsmejkera, redova više nema. Istovremeno, svi pacijenti koji su na listi čekanja biće operisani i subotom i nedeljom.

Miodrag Ostojić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti u Kliničko-bolničkom centru Srbije, kaže da je teško ljudima reći da treba da čekaju šest meseci. "Sada će liste čekanja biti prepolovljene", kaže on.

Samo 30 lekara u Srbiji radi koronarografiju i ugradnju stenta, valvule i bajpasa, što je nedovoljno da pokrije potrebe na desetine hiljada pacijenata. Svetlana Vukajlović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kaže da će slobodno vreme biti posvećeno pacijentima, što će biti dodatno plaćeno, jer je vreme da se plate rad i rezultati rada. "To je put kojim će biti smanjene liste čekanja dok ne bude povećan broj lekara koji tim poslom mogu da se bave i dok ne bude nabavljen dovoljan broj angio-sala, da bi svi pacijenti bili namireni", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: