Kafa u Srbiji kvalitetna

Kafa koju građani Srbije piju odličnog je kvaliteta, pokazali su rezultati kontrole koju je obavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2006.

16:35

Default images

Sirova kafa u Srbiju stiže uglavnom iz Brazila, a prošlogodišnji uvoz meri se milionima kilograma. Preko 60 odsto sirove kafe u Srbiju stiže iz Brazila, a uvozi se još iz Ugande, Indije, Vijetnama, Toga. Pomoćnik ministra poljoprivrede Stojan Arizanović kaže da je samo tokom prošle godine iz ovih zemalja u Srbiju stiglo oko 37 miliona kilograma sirove kafe.

Inspektori Ministarstva poljoprivrede obavili su kontrolu kvaliteta proizvoda od kafe u 217 registrovanih firmi, od čega su kod 148 proizvođača pronađene nepravilnosti na deklaracijama, kao i prilična količina kafe kojoj je istekao rok upotrebe. Stojan Arizanović iz Ministarstva kaže da je najmanje nepravilnosti pronađeno kod pet najvećih proizvođača koji snabdevaju čak 80 odsto tržišta: "Ako uzmemo podatak da je kod velikih proizvođača koji učestvuju u domaćoj proizvodnji sa oko 80 posto, utvrđeno kod samo dva posto uzoraka nepravilnosti koje se odnose na deklarisanje, a ne na fizičko hemijske parametre i da je od svih ostalih malih koje smo kontrolisali, a ima ih preko 200, kod svega 12 utvrđena nepravilnost prisustva surogata u kafi, znači da ipak možemo reći da je kafa dobrog kvaliteta, a da će ovih 12 prekršilaca biti adekvatno kažnjeni.“

Arizanović je najavio da će Inspekcija Ministarstva poljoprivrede pojačati kontrolu kvaliteta svih prehrambenih proizvoda, ali je apelovao i na sudove da ažurnije rešavaju prekršajne prijave.

On ističe da su sudovi u prošloj godini procesuirali samo 30 odsto podnetih prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: