CeSID: SRS 38%, DS 28%

Ukoliko bi parlamentari izbori u Srbiji bili održani u narednih nekoliko dana, SRS i SPS mogli bi da formiraju vladu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2006.

14:59

Default images

Istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazuju da je broj birača u Srbiji zainteresovanih da glasaju sve manji. Prošle godine u ovo vreme na izbore bi izašlo 47 odsto biračkog tela a ove godine taj procenat se smanjio na 42 odsto. Najviše podrške, prema ovom istraživanju trenutno imaju Srpska radikalna i Demokratska stranka.

U ovom trenutku samo četiri stranke u Srbiji prešle bi važeći cenzus od pet odsto. To su SRS, DSS, DS i SPS.  Prema istraživanjima CESID-a ako bi izbori bili danas na njih bi izašlo pet odsto birača manje nego u isto vreme prošle godine, dok je neodlučnih čak preko 20 posto. Srpsku radikalnu stranku u ovom trenutku podržava 38 odsto birača, Demokrasku stranku 28 odsto dok bi za DSS i SPS glasalo 7,6 odsto birača: "U ovom trenutku SRS i SPS bi imale dovoljno mandata da formiraju vladu. Sveto pod uslovom da je cenzus pet odsto", kaže Zoran Lučić direktor CESID-a.

U CESID-u se zalažu za smanjenje izbornog cenzusa na dva odsto jer bi, pod ovim uslovima, 18 odsto glasova građana bilo bačeno: "Naprosto rezultati pokazuju da je ovaj cenzus od pet posto u postojećoj partijskoj strukturi u Srbiji dosta veliki i utiče na to da građani ne mogu da imaju svoje predstavnike. Dakle jedna petina građana Srbije u ovom ternutku izašla bi glasala bi i ne bi imala svoje predstavnike u parlamentu", objašnjava Đorđe Luković, koordinator projekta.

Rukovodilac istraživanja Srećko Mihajlović rekao je da među pristalicama demokratskih stranaka raste broj apstinenata jer su ljudi nezadovoljni načinom na koji Vlada i predsednik Srbije rešavaju pitanje Kosova i Metohije, Crne Gore, ali i zbog sporog rasta životnog standarda.
CeSID je istraživanje o izbornoj orjentaciji građana Srbije obavio od 11. do 18. aprila na uzorku od 1.488 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: