Nacionalni investicioni plan

Vlada Srbije usvojila je odluku o potrebi nacionalnog investicionog plana za period od 2006. do 2011. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2006.

18:16

Default images

Plan ministra finansija predviđa ulaganje u najznačajnije projekte u privredi, a kontrolu trošenja novca obavljaće Skupština Srbije. Istovremeno, odlukom Vlade formirana su privremena veća u opštinama Novi Pazar, Žitište i Blace.

Mlađan Dinkić obrazložio je da su javne investicije planirane za narednih pet godina i da je predviđeno da se ove godine započne s ulaganjem milijarde evra od privatizacionih prihoda. Novac će se uložiti u infratruktru, unapređenje obrazovanja i zdravstvenog sistema, stanogradnju, privredni razvoj.

Cilj je da se privuku privatne investicije i da na dinar javnih ide dinar privatnih: "Ove godine očekujemo milijardu i 300 miliona evra iz privatizacije, od čega će milijardu evra otići na investiranje u projekte iz oblasti unapredjenja obrazovanja i državne uprave, modernizacije zdravstvene zaštite, saobraćajne i stambene infrastrukture i podsticanja privrednog razvoja", precizirao je Dinkić.

Do juna sva ministarstva treba da predlože projekte gde su ulaganja neophodna. Kriterijumi za odabir najvažnijih investicija odrediće posebno formirano Koordinaciono telo, koje čini pet ministara, uz pomoć Svetske banke. "Predloženo je da na čelu tog tela budem ja, a da članovi budu ministri Velimir Ilić, Predrag Bubalo, Aleksandar Popović i Bojan Dimitrijević", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Srbija prvi put u mnogo godina, kaže ministar finansija, iz privatizacionih prihoda ne mora da pokriva budžetski deficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: