"Pregovori teku relativno dobro"

Ambasador SAD u SCG Majkl Polt kaže da pregovori o Kosovu teku relativno dobro.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.04.2006.

10:23

Default images

Polt kaže kako je uveren da će o statusu Kosova biti razgovarano do kraja godine. Polt je u Čačku, posle posete čačanskoj Gimnaziji, rekao da u pregovorima ima teških momenata, ali da se oni odvijaju relativno dobro, a da je trenutno najvažnije pitanje prava i zaštite prava srpske zajednice i dugih manjina na Kosovu.

"Pre ili kasnije doći ćemo do trenutka u kom moramo razmišljati i razgovarati o statusu Kosova. SAD su uverene da bi taj trenutak trebalo da se dogodi do kraja ove godine, a onda se nadamo i verujemo da će obe strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", rekao je Polt.

Polt je u Čačku posetio školu za učenike s posebnim potrebama i Gimnaziju.

Vizner: Važna uloga Albanije

Izaslanik SAD za pregovore o statusu Kosova Frank Vizner od Albanije traži podršku za proces koji vodi glavni pregovarač Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, u cilju garantovanja manjinskih i verskih prava i decentralizacije Kosova. Vizner danas završava dvodnevnu posetu Albaniji u okviru turneje po Balkanu tokom koje je u Prištini i Beogradu razgovarao o razvoju pregovora, a u Skoplju, Atini i Tirani tražio podršku suseda za pregovarački proces.

Kako prenosi ATA, Vizner je na sastanku s premijerom Saljijem Berišom rekao da SAD od Albanije očekuju spremnost, pomoć i podršku jer je rešavanje konačnog statusa Kosova posao za koji se moraju postarati svi u regionu, a da Albanija u tome ima ključnu ulogu.

Beriša je Vizneru rekao da je poštovanje sloboda i prava manjina na Kosovu izuzetno značajno za Albaniju kao preduslov mira i stabilnosti, a da će Vlada Albanije podržati SAD jer smatra da je angažovanje SAD bilo i da će biti ključno za mir i stabilnost u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: