Nezvani gosti iz Crne Gore?

Šefica Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu kaže da Stejt department nije pozvao tzv. alternativnu četvorku.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2006.

10:00

Default images

Šefica Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu Zorica Marić-Đorđević kaže da Stejt department nije pozvao takozvanu alternativnu četvorku na razgovore o političkim prilikama u Crnoj Gori i za TV Crne Gore rekla da joj je kancelarija zamenika državnog sekretara SAD za Evroaziju navela da Nebojša Medojević, Miodrag Lekić, Andrija Jovićević i Predrag Popović nisu otputovali u SAD na poziv Stejt departmenta.

Zorica Marić-Đorđević kaže da joj je saopšteno da nije bilo nikakvog poziva opozicionim čelnicima u Crnoj Gori i da se plaše da je u pitanju nesporazum.

I konzulka SAD u Podgorici Arlin Feril saopštila je da Stejt department nije pozvao u posetu crnogorske opozicione lidere. "Stejt department nije pozvao četiricu crnogorska političara da posete SAD i sastanu se sa zvaničnicima Stejt departmenta", prenele su podgoričke Vijesti izjavu Arlin Feril, koja je rekla da se s pomenutim političarima neće, kako su oni najavili, sastati pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid.

Grupa za promjene i Narodna stranka saopštile su ranije da su njihovi čelnici Medojević i Popović, na poziv Stejt departmenta otputovali u Vašington radi razgovora o referendumu i postreferendumskoj Crnoj Gori.

Đukanović optužuje obaveštajne službe iz Srbije

Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je obaveštajno-političke misije u Beogradu da su osmislili posetu četvorice crnogorskih opozicionara SAD. On je kazao da je poseta osmišljena kako bi se nanela šteta crnogorskoj nezavisnosti.

"Kada je od strane američkog konzulata dematovano da su oni tamo otputovali na poziv Stejt departmenta u spasavanje te ekskurzije se uključila diplomatija Srbije i Crne Gore preko ambasade u SAD. Mislim da time dobijamo samo nove argumente da treba prekinuti praksu jedne ovakve zajednice i da Crna Gora mora preuzeti praksu vođenja sopstvene spoljne politike", kazao je crnogorski premijer.

Prema njegovim rečima, time se nastavlja pokušaj da se, "putem prevara" zavede politička javnost. Đukanović je dodao da bi odlazak u Vašington izvršnog direktora Grupe za promene Nebojše Medojevića, predsednika Narodne stranke Predraga Popovića i bivših ministara Andrije Jovićevića i Miodraga Lekića kratko prokomentarisao kao "opet Mašan".

TVCG: Posetu organizovao Nebojša Vujović

Posetu alternativne četvorke Vašingtonu, kako saznaje Televizija Crne Gore, organizovao je Nebojša Vujović, direktor predstavništva Hemofarma, jedne od najvećih srpskih firmi u Sjedinjenim Američkim Državama. Vujović slovi kao neformalni diplomatski izaslanik srpskog premijera Vojislava Koštunice i srpski lobista u Vašingtonu, javlja RTV Crne Gore.

Blisko je povezan sa direktorom Odeljenja za jugoistočnu Evropu u američkom Savetu za nacionalnu bezbjednost Bertranom Braunom, koji važi za čoveka koji srpskoj strani pomaže u rešavanju kosovskog i haškog pitanja. Poznanstvo sa njim Vujoviću je omogućilo da bude skinut sa liste osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, zbog toga što je bio dio Miloševićevog represivnog aparata.

Nekadašnji diplomata, potom portparol SMIP, u vreme NATO intervencije, Vujović je preživio pad Miloševićevog režima i našao se u administraciji Vojislava Koštunice. Upućeni tvrde da je za Vujovića garantovao njegov kum Rade Bulatović, aktuelni šef Bezbednosno informativne agencije, prenela je RTV Crne Gore.

Stojković: Stranac s pasošem

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da crnogorska vlast, ako želi demokratski referendum, mora svojim građanima da predoči sve činjenice koje proističu iz odluke o nezavisnosti Crne Gore, a pre svih pitanje državljanstva. Stojković je rekao da bi u slučaju raspada zajedničke države građani Crne Gore i Srbije imali različita državljanstva i pasoše.

"Ako bi nestala zajednička država, Crnogorci bi imali crnogorsko državljanstvo, ja bih imao srpsko državljanstvo i srpski pasoš. Neka budu najbolji odnosi na svetu, ja kad dođem u Crnu Goru, ja sam stranac. Interes Srbije je da ima sa svima dobre odnose, takve odnose uspostavljamo i sa Hrvatskom i sa Slovenijom, ali mi smo različite države, mnogi odnosi se regulišu bilateralnim i multilateralnim sporazumima, ali ne i ovo", kaže Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: