Artemije odbio Čekua

Vladika raško-prizrenski Artemije odbio je zahtev kosovskog premijera Agima Čekua da prisustvuje uskršnjoj liturgiji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.04.2006.

08:03

Default images

Vladika Artemije naveo je za B92 da je odgovor u kome odbija zahtev Agima Čekua uputio kosovskoj Vladi. Artemije smatra i da je time problem rešen: "Mi smo njemu odgovorili da budući da smo skoro punih sedam godina u statusu prinudno raseljenog lica, izvan svoje rezidencije u Prizrenu koja je spaljena u pogromu 17. marta 2004. godine, zajedno s našim katedralnim hramom i drugim mnogim našim svetinjama"

"Nismo u stanju da primimo gospodina Čekua pre nego što se vratimo u svoju obnovljenu rezidenciju, a moji vernici svojim domovima", kazao je Artemije.

Vlada Kosova pak tvrdi da je premijer Agim Čeku na taj način želeo da dosegne do manjinskih zajednica na Kosovu, jer je nekoliko puta izjavio da želi da bude premijer svih građana Kosova. Portparolka Vlade Kosova Ulpijana Ljama za B92 kaže da je Čeku zahtev uputio kako bi se sastao i razgovarao sa vladikom Artemijem i sa Srbima i ujedno im čestitao praznik: "To je nešto što svaki premijer u bilo kojoj zemlji radi, znači učestvuje i slavi sa svojim građanima. To je nešto korektno i nešto što je bilo dobro uraditi. Vi ne možete razgovarati ako nemate sastanke i zbog toga je premijer napravio taj korak. On je želeo da poseti, da razgovara sa vladikom Artemijem, i da mu verski lideri i ostali lideri saopšte probleme svoje zajednice. Znate, da bi ste igrali tango, potrebno je dvoje.“  

Agim Čeku je vladici Artemiju juče uputio pismo s pitanjem može li da prisustvuje uskršnjoj liturgiji u Gračanici kako bi čestitao praznik pravoslavnim vernicima, a isti zahtev je manastiru Visoki Dečani uputio predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Prostor oko Visokih Dečana posebna zona

Ministar u Vladi Kosova za životnu sredinu i prostorno planiranje Ardijan Đini izjavio je da to proglašavanje prostora oko manastira Visoki Dečani za posebnu zonu ne znači da će vlasnicima imanja u toj oblasti imovina biti oduzeta.

"Ta zona će biti posebna i zaštićena", rekao je Đini i odbacio nagađanja da to znači eksteritorijalnost Srpske pravoslavne crkve i nemogućnost korišćenja imanja na tom prostoru. "Cilj te odluke je zaštita Visokih Dečana, velike kulturne i prirodne vrednosti, kako bi one bile ne raspolaganju građanima", rekao je Đini.

Petersen: Raseljeni da se uključe u proces povratka

Šef UNMIK-s Soren Jesen Petersen pozvao interno raseljene da se aktivno uključe u proces povratka. Na sastanku s predstavnicima Udruženja interno raseljenih Petersen je rekao da su Privremene institucije samouprave i UNMIK počeli reviziju priručnika za povratak, koji će raseljenima omogućiti da donesu slobodnu i na informacijama zasnovanu odluku, navodi se u saopštenju UNMIK-a. Petersen je podsetio da su u izradi projekta učestvovali i predstavnici udruženja raseljenih i manjinskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: