Australija, mito i Nafta za hranu

Premijer Australije Džon Hauard kaže da nikada nije upozoren na mito u programu Nafta za hranu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.04.2006.

11:33

Default images

Hauard se danas pojavio na sudu kako bi svedočio o navodima da je u pomenutom programu Ujedinjenih nacija bilo slučajeva mita i rekao da nikada nije bio upozoren da australijski izvoznik pšenice milionima dolara podmićuje režim Sadama Huseina u okviru progama Nafta za hranu.

Hauard je samo jedan od funkcionera Vlade ispitan u vezi s tim slučajem potkupljivanja Bagdada koje je pokušala Australijska uprava za pšenicu. Najveći deo svedočenja premijera bio je posvećen seriji upozorenja poslatih kroz diplomatske kanale od 2000. do 2004. australijskim zvaničnicima u kojima se ukazivalo na potencijalne neregularnosti u ugovorima AWB sa Irakom. Hauard je, kao i ministri koji su svedočili pre njega, negirao da je video takva upozorenja i rekao da mu nikada nisu predočeni čvrsti dokazi da je AWB umešan u potplaćivanje bivšeg iračkog režima.

U izveštaju UN iz 2005. AWB je naveden kao jedna od više od 2.000 kompanija koje su podmićivale vladu Sadama Huseina sa ukupno 1,8 milijardi dolara, prodajući im proizvode kroz program Nafta za hranu.

Hauard, koji podržava predsednika SAD Džordža Buša i saveznik mu je u ratu u Iraku, godinama uživa veliku podršku glasača, najviše zahvaljujući kontinuiranoj snazi australijske ekonomije. Međutim, procenjuje se da bi skandal "pšenica za oružje" mogao da umanji njegovu popularnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: