Mogu da umru od ljutnje

Iranske vlasti ponovile da neće odustati od svog nuklearnog programa, bez obzira na oštro protivljenje zapadnih zemalja, a najviše SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

10:45

Default images

U Teheran je stigao šef Agencije za atomsku energiju Muhamed El Baradej da bi video ima li prostora za kompromisno rešenje. Mesecima svet, a naročito zapadne zemlje uznemirava činjenica da Iran želi da uđe u društvo u koje ga niko nije pozvao: "I formalno objavljujem da je Iran ušao u klub zemalja sa nuklearnom tehnologijom", objavio je juče Mahmud Ahmadinedžad, predsednik Irana.

SAD tvrde da obogaćivanjem uranijuma Iran namerava da stvori atomsko oružje, što se u Teheranu negira i navodi se da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku, energetsku svrhu.

Šef međunarodne atomske agencije, Muhamed El Baradej stigao je u Teheran da izvidi ima li prostora za kompromis po kome bi Iran odustao od programa dok se ne reše najspornija pitanja. Ipak, za sada kompormis deluje nemoguć.

Ahmadinedžad kaže da Zapad može da se ljuti i umre od te ljutnje, ali da Iran neće odustati. Amerika insistira insistira na tome da Savet bezbednosti mora da reaguje.

Analitičari smatraju da Iranu treba bar još tri do pet godina da bi eventualno napravio bombu i da vremena za ključne kompromise još ima.

Severna Koreja: Bez kompromisa

Zamenik šefa diplomatije Severne Koreje Kim Kije Gvan odbacio je mogućnost kompromisa o nuklearnom programu svoje zemlje. "Nema mesta popuštanju. Iako su multilateralni pregovori šest zemalja odloženi, za nas to ne predstavlja problem. Pojačaćemo mere zaštite sve do početka tih pregovora", rekao je on tokom posete Japanu.

Predstavnici šest zemalja koje učestvuju u pregovorima o rešavanju krize, izazvane pre nekoliko godina ponovnim aktiviranjem nuklearnog programa Severne Koreje, juče u Tokiju na neformalnom sastanku nisu uspeli da usvoje bilo kakav jedinstven stav. Na skupu su učestvovali, pored pregovarača iz Severne Koreje, predstavnici SAD, Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje. "Stav SAD i sankcije koje su uveli smatramo za vrlo agresivan pritisak", rekao je Gvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: