Osuda Bugarske zbog KP Bugarske

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je Bugarsku zbog odbijanja da registruje Komunističku partiju Bugarske.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.04.2006.

14:43

Default images

Predstavnici stranke koju je 1996. osnovao Angel Conev Angelov, nisu mogli da registruju svoju partiju kod prvostepenog suda 1997. a tu odluku kasnije je potvrdio Vrhovni sud Bugarske. U obrazloženju presude o zabrani registracije bugarski Vrhovni sud naveo je da su ciljevi stranke "u suprotnosti sa ustavom i sa bugarskim zakonom o političkim partijama".

To obrazloženje se zasnivalo na odredbi u statutu stranke u kojem se navodi da je cilj stranke "odbrana socijalno-političkog revolucionarnog reda".

Evropski sud pravde odbacio je sve argumente bugarskog suda, između ostalog i to da ciljevi stranke krše ustav. Time što u svom statutu navodi "reč 'revolucionarni' ne značci da ta partija zaista i predstavlja realnu pretnju za bugarsko društvo i Bugarsku kao državu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: