(Ne)pušačka Srbija

Od prošlog meseca u Srbiji su drastično povećane kazne za kršenje Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Rezultati su polovični.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

15:53

Default images

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima na snazi je od 1995. godine, ali ga je zbog simboličnih kazni od 50 dinara malo ko poštovao. Nedavnim izmenama ovog zakona propisane kazne su uvećane i preko sto puta, i kreću se od 5.000 dinara za pojedince, do čak 500.000 za ustanove.

Načelnica sanitarne inspekcije Svetlana Mijatović kaže da kafići i restorani prednjače u kršenju propisa o zabrani pušenja. “Iz podataka u dosadašnjem nadzoru, nad objektima koje mi kontrolišemo, najdosledniji u poštovanju propisa jesu objekti u kojima se vrši proizvodnja, kontrola i promet lekova, predškolske ustanove, pa i školske, što pokazuje da je izrečena samo jedna mandatna kazna u toj vrsti objekata. Prema broju prekšilaca još uvek prednjače zanatska proizvodnja životnih namirnica i objekti ugostiteljstva”, kaže ona.

Iako je sve više kafića i restorana u Beogradu istaklo nalepnice o zabrani pušenja, mali je broj onih koji su duvanski dim ograničili na posebnu pušačku zonu ili ga u potpunosti proterali. Uz obrazovne i zdravstvene ustanove, odredbu o zabrani pušenja dosledno primenjuju i institucije državne uprave, poslovne firme i banke, ali u pojedinim slučajevima rešenost rukovodstva nije bila dovoljna. Direktor Doma Sindikata Dragoslav Agatonović kaže da je u službenim prostorijama te ustanove pušenje strogo zabranjeno, ali da problem predstavlja nesavesna publika. “Mi smo sklonili pepeljare, međutim, onda su oni bacali pikavce dole i gazili. Videli smo da je to mnogo gore, pa smo piksle vratili, a na nalepnicama piše ‘Pušite na sopstvenu odgovornost’. Ja mislim da zakonodavac koji je doneo ovaj zakon mora jasnije da se odredi za ovakve ustanove. Neka neko dođe da mi kaže kako večeras ja mogu, možda će i hiljadu ljudi da zapali cigaretu, kako ih sprečiti. Neka dođe inspekcija i neka oni to urade. U protivnom, ja ne bih mogao da snosim nikakvu odgovornost kao direktor”, objašnjava Agatonović.

Pušenje na javnim mestima zabranjeno je u mnogim zemljama, uključujući Italiju, Noveršku, Švedsku, Maltu, Makedoniju, Škotsku, Kanadu, većinu država SAD-a i mnoge druge. Srbija je po broju mladih pušača prva zemlja u Evropi, a čelnu poziciju zauzima i po broju obolelih od kardiovaskularnih i malignih bolesti, koje u preko 90 posto slučajeva izaziva duvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: