Sva prava i građanima Srbije

Nakon sticanja nezavisnosti Vlada Crne Gore garantuje građanima Srbije ljudska i građanska prava koja ostvaruju i građani Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

17:12

Default images

To je saopštio crnogorski premijer Milo Đukanović predstavljajući Deklaraciju Vlade o odnosnima Crne Gore i Srbije, a u kojoj se između ostalog navodi: "Građanima i pravnim licima Srbije garantuje se pravo na svojinu na teritoriji Crne Gore jednako kao i građanima i pravnim licima iz Crne Gore".

"Studentima iz Srbije koji studiraju u Crnoj Gori obezbjediće se nastavak školovanja pod postojećim uslovima, a osiguranicima iz Srbije sve vrste zdravstvene zaštite kao i do sada, kao i sve prinadležnosti na osnovu penzionog prva i prava boračko-invalidske zaštite za lica iz Srbij koja ta prava ostvaruju u Crnoj Gori. Država Crna Gora će omogućiti građanima Srbije koji nameravaju da žive u Crnoj Gori pravo na izbor crnogorskog ili dvojnog državljanstva".

Đukanović kaže da je donošenje deklaracije kojom se Vlada Crne Gore obraća javnosti Srbije jednostran ali pozitivan potez čijim se rješenjima negiraju tvrdnje protivnika da je nezavisnost Crne Gore okrenuta protiv bilo koga pa ni protiv Srbije. Đukanović je na pitanje novinara saopštio da ne očekuje da će Vlada Srbije u ovoj fazi prihvatiti inicijative zvanične Crne Gore o razgovorima o međusobnim odnosima već da će to učiniti nakon refereneduma: "Ne očekujem jer mislim da je Vlada Srbije u ovom trenutku, kada je u pitanju Crna Gora posvećena direktno vođenju predreferendumske kampanje u Crnoj Gori i posvećena pružanju podrške unionistima u Crnoj Gori. Je ne mislim da je to dobar izbor, posebno ne mislim da je to dobra državna politika. Mislim da je to partijska politika. Uradiće to, kao i obično, sa zakašnjenjem, vjerovatno odmah iza 21. maja, nakon što se osvjedoče da su imali još jednu pogrešnu procjenu".

U Deklaraciji se navodi da je Crna Gora spremna da i posle sticanja nezavisnosti sa Srbijom razvija i unaprjeđuje političku, ekonomsku, bezbednosnu, obrazovnu, naučnu, kulturnu, sportsku i diplomatsko-konzularnu, kao i saradnju u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: