"Na snimku nisu Maletić i Ješić"

Na snimku ORF-a nisu vojnici Goran Maletić i Zoran Ješić, već neko drugi, izjavio je svedok događaja Zoran Lakić iz Kaća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

08:41

Default images

Posle pokretanja istrage srpskog Tužilaštva za ratne zločine o ubistvu vojnika JNA u Sloveniji 1991. godine i ponovnog podsećanja javnosti na taj slučaj, mediji nastavljaju da traže svedoke događaja na graničnom prelazu Holmec, zabeleženog i na snimku austrijske televizije ORF.

Jedan od svedoka događaja na karauli Holmec, Zoran Lakić iz Kaća, pored Novog Sada, za Dnevnikkaže da  na snimku TV ORF nisu Goran Maletić i Zoran Ješić, već neko drugi: "Gledao sam taj snimak više puta, usporavao ga, analizirao, i gotovo sam potpuno siguran da to nisu njih dvojica. Mi smo tada svi nosili šlemove. Moguće je da su u pitanju oficiri, jer oni su nosili 'titovke'", kaže Lakić. Zoran Lakić je 1991. godine bio na odsluženju redovnog vojnog roka, kao pripadnik interventne jedinice od 22 vojnika, koja je na karaulu Holmec otišla na dodatnu obuku. On navodi da je 27. juna stiglo naređenje da zauzmu položaje, s ciljem da, raspoređeni na 250 do 300 metara od karaule, obezbede put kako slovenačkim teritorijalcima ne bi stiglo pojačanje. Ubrzo potom, priča Lakić, teritorijalci su otvorili vatru na vojnike, a 28. juna ujutro teritorijalci su žestoko napali vojnike. U toj pucnjavi na licu mesta poginuo je Zoran Ješić, a Goran Maletić je teško ranjen, rekao je Lakić i dodao da su i njega teritorijalci zarobili istog dana po podne, pri pokušaju bega.

Nekadašnji oficir JNA, ranjen u blizini Holmeca 28. juna 1991. godine, za Politiku kaže da njegovo ranjavanje nema veze sa snimkom TV ORF."Slovenački teritorijalac okinuo je od straha kada me je ugledao, iako je na radiju bilo objavljeno primirje", kaže oficir koji je želeo da ostane anoniman. Kad je dospeo u bolnicu, od njega je prvo traženo da potpiše izjavu, ali je odbio i zatražio pomoć lekara. "Svi smo bili nervozni, sve je moglo da prođe bez ispaljenog metka, ali bilo je tu previše želje za dokazivanjem. Nije bilo tolerancije sa slovenačke strane", zaključuje sagovornik Politike sa kojim su razgovarali u Celju.

Na osnovu priča ostalih ranjenika iz redova JNA kod karaule Holmec, s kojima je posle ranjavanja delio sobu u bolnici u Slovenj Gradecu krajem juna 1991., sagovornik Politike tvrdi da su trojica mladića poginula na borbenim položajima prilikom razmene vatre, a ne prilikom pokušaja predaje, којi је dokumentovao kamerman austrijske televizije. On tvrdi da su dvojca bila na položaju levo od karaule, ni blizu mesta koje prikazuje snimak, a treći u kući blizu mesta na kome je došlo do pokušaja predaje.

Izvor Politike kaže da je 1999. godine isto ispričao slovenačkim istražnim organima. On kaže i da se tačno zna ko je vojnik JNA koji na snimku drži beli čaršav: "To je Slovenac iz Kopra, bio je regrut JNA, a na njih je pripucao rezervni sastav slovenačke policije. Bila je to greška, ali tamo niko nije bio ni okrznut."

Sagovornik Politike na kraju naglašava da ono što tvrdi službena slovenačka verzija događaja (da je komandir jedinice JNA Dragan Dragić, pucnjem u leđa regrutu koji je želeo da se preda, pokrenuo krvave događaje) – nije tačno. Kао i da i slovenačka strana tačno zna identitet snajperiste iz slovenačke policije koji je "skidao" regrute JNA, razmeštene kod karaule na Holmecu. "To je bio rezervni policajac u penziji O.P., stručnjak za balistiku. On je prvi počeo. On se kočoperio među svojima: 'Sad ćete da vidite kako gađam!', pa je ubio prvog našeg vojnika na položaju u kući pored karaule. Tako je počelo, mi smo bili bespomoćni. Na slovenačkoj strani nije bilo raspoloženja da se ratna dejstva zaustave.  Mi smo bili opkoljeni sa svih strana, Austrijanci su ih pustili da nam priđu s leđe s njihove strane, sve zajedno bi bilo smešno da nije ispalo tragično. Borbena dejstav su zaustavljena tek kad je prelaz odleteo u vazduh. Sve žrtve su bile potpuno nepotrebne."

Direktorka Helsinškog monitora u Sloveniji Neva Miklavčič Predan tvrdila je da su na snimku austrijske televizije ORF prikazani ubijeni mladići stari 18 i 19 godina, i to Goran Maletić iz Novog Sada, Zoran Ješić iz Sakula kod Opova, kao i Antonio Šumunović iz Jablanice u Bosni i Hercegovini. Zbog prikazavanja snimka, u Sloveniji se podigla velika polemika, a i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu je povodom slučaja Holmec povelo pretkrivični postupak, prikupljajući informacije i obaveštenja kako bi se utvrdilo da li se tamo dogodio ratni zločin i ko su poginuli vojnici.

Sagovornik iz slovenačkog helsinškog odbora za Press tvrdi da je oficir koji je 1991. komandovao slovenačkom teritorijalnom odbranom koja se sumnjiči za ubistva na Holmecu, odlikovan i nagrađen visokom državnom penzijom. "Tačno se zna koja je jedinica dejstvovala na Holmecu. Čovek koji je tamo komandovao danas je penzionisani oficir slovenačke vojske, ima veliku penziju i odlikovan je jednim od najviših državnih odličja. Za odlikovanje ga je predložio tadašnji ministar odbrane, a sadašnji premijer Janez Janša", kaže uzvor Pressa. Prema njegovim rečima, prenosi Press, Janša zna sve o ovom slučaju. "Premijer sada čini sve kako bi zataškao taj slučaj. To je njegova rak-rana. Janša strahuje da bi, ako se ta priča istraži do kraja, na kraju i on sam mogao da bude jedan od optuženih" kaže sagovornik lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: