Aerozagađenje Pančeva: Dokle?

U toku dana trebalo bi da se uradi analiza stepena zagađenja vazduha, koje se tokom vikenda ponovo osetilo u Pančevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

08:06

Default images

U Pančevu se i jutros osećaju posledice havarije na jednom od rezervoara Rafinerije nafte Pančevo, jer je vazduh i dalje zagađen i oseća se smrad benzena i sumpora. Vesna Petković-Borovnica, iz opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, rekla je Radio Pančevu da je u nedelju posle 20 sati izmereno 75 mikrograma benzena po kubnom metru vazduha, dok je prisustvo sumpora iznosilo 40 mikrograma.

"To je posledica sanacije havarije na rezervoaru u Rafineriji i - iako duva jak jugoistočni vetar i raznosi zagađenje - ono se u gradu još uvek oseća", rekla je ona.

Podsetimo, do zagađenja je došlo kada je na jednom od većih rezervoara Rafinerije nafte Pančevo u subotu uveče propao krov. U rezervoaru je bilo oko 4.000 kubnih metara otpadnih zauljenih voda. Tehnički direktor Rafinerije Miodrag Bogojević izjavio je da je do havarije došlo jer je krov dotrajao i da je u pitanju rezervoar spreman za rekonstrukciju. Saniranje havarije počelo je odmah u nedelju, kaže Bogojević.

Građani Pančeva su, međutim, uplašeni i insistiraju da se problem aerozagađenja u njihovom gradu konačno reši. Iako se Centru za obaveštavanje u Pančevu javilo više od 250 građana koji su se žalili na nesnosni smrad, opštinski aparati za praćanje aerozagađenja nisu zabeležili znatnije povećanje zagađujućih materija.
Èitulja svom gradu (FoNet)
Predstavnica opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Biljana Miladinović objasnila je da je zagađenje, zbog pravca vetra, zaobišlo aparate i odnelo zagađenje u istočne delove grada. Ona, međutim, ističe da iz rafinerije niko nije obavestio Sekretarijat o incidentu. "Mimo svih potpisanih dogovora o razmeni informacija, 100.000 građana i dalje nema informacije o stvarima o kojima bi morali biti obavešteni", rekla je Biljana Miladinović.

Pančevci su se zbog ovakvih i sličnih situacija već mnogo puta obraćali sudu, ali u NVO Građanska akcija Pančeva kažu da je sve bilo uzalud. Kako B92 nezvanično saznaje, nijedna od 1.200 tužbi koje su građani Pančeva podneli protiv Rafinerije, Petrohemije i Azotare nije ušla u sudsku proceduru.

Otrovne supstance na sednici SO

Sednica Skupštine Opštine Pančevo prekinuta je jer su novinari lista Pančevac u salu doneli čaše pune merkaptana i sulfida, supstanci koje izazivaju zagađenje. 

Novinar Pančevca Nenad Živković kaže da je akcija sa otrovnim supstancama organizovana da bi se ukazalo na zagađenja koja već 40 godina ugrožavaju živote Pančevaca. „Cilj ovog protesta je bio da se i na ovaj način skrene pažnja o dramatičnim ekološkim uslovima i svim problemima sa kojima su građani Pančeva suočeni poslednjih dana naročito, i da se skrene pažnja na odgovornost članova lokalne skupštine“, kaže Živković.

Predsednik Opštine Pančevo Srđan Miković i odbornici, zbog prekida sednice Skupštine, nisu uspeli da čuju od predstavnika Rafinerije koji su uzroci havarije koja je dovela do zagađenja. „U svakom slučaju, u trenutku kada smo tražili da se pokrene odgovornost nadležnih, jedan deo neodgovornih ljudi uneo je boce sa zagađujućim materijama kao što su merkaptan i druge otrovne materije i - pošto je došlo do ispuštanja tih materija u Velikoj sali Skupštine Opštine Pančevo - zbog toga je praktično prekinut rad sednice“, objašnjava Mirković. 

Članovi redakcije lista Pančevac danas su, u znak protesta zbog zagađanja u ovom gradu, na sednici Skupštine opštine Pančevo "poslužili" odbornike čašama sa rastvorom merkaptan, koji ima jak neprijatan miris, posle čega je zasedanje prekinuto, a zgrada ispražnjena.

"Probali smo da podelimo poslanicima čaše sa minimalnom, blagom dozom merkaptana, čuvenog pančevačkog 'parfema', koji Pančevci godinama udišu", izjavila je za FoNet v.d. glavnog urednika Pančevca Marija Andrić. "Stravičan smrad se širio", dodala je Andrićeva i objasnila da su članovi redakcije Pančevca, uoči protesta, znali da će sednici prisustvovati direktori NIS a.d. i Rafinerije Pančevo.

Ona je u sali upitala šta bi trebalo da se desi da Pančevci podnesu krivične prijave zbog zagađenja i šta će uraditi odbornici da zaštite građane, ali odgovor nije dobila, već je, kako kaže, za pet minuta ispražnjena zgrada Opštine, kao u "stampedu". Prema rečima Andrićeve, to je čudna reakcija, imajući u vidu da se Pančevci "svake noći dave", a odbornike je sada isterala blaga doza merkaptana. U popodnevnim časovima u redakciju lista Pančevac došli su inspektori MUP-a da bi uzeli izjave od organizatora zagađenja u skupštinskoj sali.  Andrićeva je policiji odgovorila da je to bila akcija "građanske neposlušnosti", kako bi se skrenula pažnja javnosti i razdrmali Pančevci. Prema njenim rečima, policajci, koji su bili veoma korektni, nisu naveli da li će će biti preduzeti neki koraci povodom ovog protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: