Za Sloveniju slučaj vojnika završen

Slovenačko državno tužilaštvo negira optužbe iz Srbije da je 1991. godine tokom borbi kod Holmeca počinjen zločin.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2006.

06:13

Default images

Posle prvog prikazivanja u Srbiji snimka austrijske televizije ORF o ubistvu trojice vojnika JNA 1991. u Sloveniji i saopštenja slovenačkog tužilaštva u kojem se negira da je tada počinjen ratni zločin, državna tužiteljka Slovenije, Barbara Brezigar, juče je saopštila da je slučaj Holmec za Sloveniju završena priča, iako se na snimku austrijske televizije jasno vidi kako pripadnici slovenačke Teritorijalne odbrane pucaju u trojicu vojnika JNA, koji su u znak predaje raširili beli čaršaf.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Rasim Ljajić, ceo slučaj vrlo oprezno komentariše: “Mi moramo da imamo dobre odnose sa svim susedima i bivšim republikama na prostoru bivše Jugoslavije, naravno da insistiramo na procesuiranju svih zločina koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Ono što je juče viđeno nesumnjivo jeste ratni zločin i mi ćemo sa naše strane učiniti jedino što možemo, da apelujemo i tražimo od nadležnih organa Republike Slovenije da se to procesuira i s druge strane da obavestimo sve međunarodne institucije o tome.”

Slovenački premijer Janez Janša danas je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, ponovnog pokušaja zloupotrebe događaja u vreme oslobađanja graničnog prelaza Holmec 1991. godine.

"Nerazumni su i podli akti nekih, inače deklarisanih zagovornika ljudskih prava, koji na osnovu delimičnih i lažnih informacija ponavljaju izrečene laži, koje su zvanično odbacile policija i tužilaštvo, i iz toga prave medijske konstrukcije pred domaćom i stranom javnošću", navodi se u saopštenju kabineta slovenačkog premijera. Kako je saopšteno iz kabineta slovenačkog premijera, Janša "s razumevanjem prati reakcije veterana rata u Sloveniji i Udruženja Sever u pogledu ponovljenih uvredljivih optužbi i izražava im javnu podršku".

Istragu o slučaju Holmec otvorilo je, nakon 15 godina, tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji, koje je do značajnih dokaza došlo posle preuzimanja dokumentacije nekadašnjeg vojnog suda. Povodom navoda da tužilaštvo srpskog suda za ratne zločine istražuje ovaj slučaj, oglasilo se i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova. "Ministarstvo inostranih poslova Slovenije naglašava da je istraga događaja temeljno obavljena i da nije pokazala da su tada slovenačke snage počinile ratni zločin", navodi se u saopštenju.

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova takođe je danas odbacilo navode o ratnom zločinu. U izveštaju, koji je policija načinila na osnovu prikupljene dokumentacije, istrage, mišljenja eksperata tadašnjeg centra za kriminalističko-tehničke pretrage i obavljenih razgovora, pored ostalog je napisano da navodi o pucanju na vojnike koji su se predavali nisu istiniti. To je još 1991. godine utvrdila i grupa slovenačkih državnih tužilaca za posebne predmete.

MUP, takođe, naglašava da "ni svedoci, ni dokazi, ni ekspertska mišljenja ne potvrđuju navode da su tadašnji slovenački milicajci pucali na vojnike JNA i počinili krivično delo". Iz izveštaja na taj način proizilazi, kako je saopštio slovenački MUP, da je "isključena i sumnja da su na vojnike JNA pucali pripadnici teritorijalne odbrane".

Ministarstvo je saopštenjem reagovalo na optužbe Srbije da je na graničnom prelazu Holmec 1991. "počinjen verovatno prvi ratni zločina na području bivše Jugoslavije", što je u svojim nastupima u medijima rekla predsednica Helsinškog monitora Slovenije Neva Miklavčič-Predan.

Slovenački okružni državni tužilac i vođa grupe tužilaca za posebne slučajeve, Harij Furlan je za mariborski list Večer, povodom slučaja Holmec, saopštio da srpsko tužilaštvo o početku pretkrivičnog postupka zbog smrti tri vojnika JNA, nije zvanično obavestilo slovenačku stranu, niti je zamolilo za bilo kakve dokumente.

Snimak ubistva vojnika JNA možete videti ovde (za otvaranje filma potreban je program Real player, koji se može skinuti sa www.real.com).

"Pitanje zločina se tek otvara u Sloveniji"

Komentator lista Politika Ljubodrag Stojadinović, koji je 1991. godine bio načelnik Odseka za analizu javnih informacija u Generalštabu, smatra da Slovenija ne bi smela da ignoriše slučaj Holmec, ali ukazuje i na odgovornost onih koji su planirali akciju u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Stojadinović kaže da se seća akcije JNA u Sloveniji: "Akcija je motivisana potrebom da se zaposedne granica jer su Slovenci poskidali znake SFRJ, ali ne da se posedne granica u smislu vojnog verifikovanja teritorije nego da se omogući carini da dobro radi svoj posao, po zahtevu tadašnjeg premijera Ante Markovića, po zahtevu savezne vlade. Stvorena je jedna atmosfera euforičnog otpora iz Slovenije gde je sve bilo dopušteno. Mislim da to ne može  za Sloveniju da bude zatvoreno, mislim da se tek sad otvara, posebno zbog toga što je u pitanju prvi zločin koji je verifikovan na tlu bivše Jugoslavije počinjen u Sloveniji. Dakle, Dežela nije nimalo nevina, to je očigledno.“

Stojadinović kaže da se podrazumeva da neposredni egzekutori moraju biti kažnjeni, ali da za katastrofu u Sloveniji moraju odgovarati i oni koji su planirali akciju. Načelnik generalštaba tada je bio general Blagoje Adžić, a načelnik operativnog sektora general Mile Ružinovski, seća se Stojadinović: "Na kraju akcije koja je propala zbog toga što nije samo vojska bila loše organizovana, nego što se nisu ni znali ciljevi akcije, 2.020 vojnika je išlo u tu akciju, na kraju su poginula 42, dakle 42 vojnika i oficira. Među vojnicima su uglavnom bili vojnici bez obuke i na kraju toga je načelnik Generalštaba na sednici Generalštaba rekao 'šta 42 čoveka, to nije ništa, to se događa, u sudaru dva autobusa toliko ljudi pogine'.“   

Stojadinović kaže da bi general Adžić, koji danas živi u Beogradu morao da objasni ovu izjavu, kao i suštinu akcije kod Holmeca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: