Vlada i Šlaf formirali "Mobi 63"

Vlada Srbije potpisala sa austrijskim konzorcijumom, na čijem je čelu Martin Šlaf, sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2006.

18:01

Default images

Kako je na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora rekao ministar finansija Mlađan Dinkić u novo preduzeće biće uneta sva oprema koju je koristio Mobtel. Dinkić je kazao i da je uslov za potpisivanje sporazuma o osnivanju preduzeća Mobi 63 bio da Austrijanci koji su od BK Trejda otkupili udeo u Mobtelu isplate dividende u iznosu od 2,1 milijarde dinara odnosno 34 miliona evra.

Novi vlasnik mreže Mobi 063 biće poznat do kraja jula.

Na aukciji će moći da učestvuju sve svetske kompanije koje imaju više od tri miliona pretplatnika i prihvate minimalnu cenu od 800 miliona evra: "Dakle neće postojati nijedan subjektivni kriterijum, već bukvalno koliko god kompanija da se prijavi, ako na osnovu pregleda kompanije odluče da žele da daju ponudu svi idu na javnu aukciju. Ona će biti prema predlogu Ministarstva finansija održana pred kamerama, uz prisustvo tv kamera. Pobeđuje onaj ko da više".

Iznos od 800 miliona evra je za 100 miliona veći od prvobitno najavljenog. Od toga licenca za mobilnog operatera košta 320 miliona evra, a ukupan prihod države od prodaje svog udela u tom preduzeću trebalo bi da bude najmanje 680 miliona evra.

Četiri ponuđača za prodaju naslednika Mobtela

Komisija za izbor privatizacionog savetnika za prodaju preduzeća naslednika Mobtela i licence za mobilnu mrežu 063 otvorila je četiri finansijske ponude za izbor tog savetnika.

Finansijske ponude su dostavili američki Meril Linč, Goldman Saks iz Londona, Rotšild iz Francuske i banka UBS iz Londona, kao i francuski BNP Paribas i konzorcijum EPIC-Santander-CET iz Beča, koji nisu dobili dovoljan broj bodova prilikom ocenjivanja tehničke ponude.

Meril Linč je ponudio cenu u iznosu od 0,89 odsto, Goldman Saks 0,83 odsto, Rotšild 0,293 odsto i UBS banka 0,65 odsto od kupoprodajne cene preduzeća i licence, sa uračunatim svim sporednim troškovima i dažbinama.

Rok za dostavljanje ponuda bio je 31. mart, a savetnik treba da bude izabran direktnim pogađanjem bez prethodnog objavljivanja konkursa do 15. aprila 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: