Švedski vozovi pušteni u saobraćaj

Preduzeće "Železnice Srbije" pustilo je u saobraćaj deset polovnih putničkih vozova kupljenih prošle godine u Švedskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2006.

16:09

Default images

Ministar Velimir Ilić prvi put je priznao da je u kupovini polovnih vozova iz Švedske bilo propusta. Iako je do sada uvek stajao iza postupaka rukovodstva Železnice, Ilić je prilikom promotivne vožnje švedskih garnitura rekao i da se ne može govoriti o hitnosti te nabavke, kada se suviše dugo čekalo na njihovo uvođenje u saobraćaj.

Osam meseci posle kupovine po hitnom postupku, ministar Velimir Ilić i novinari prisustvovali su promotivnoj vožnji popularnih Šveđanki. Železnica je za ovu priliku angažovala i posebne kondukterke kako bi što bolje predstavila svoje polovne garniture koje je kupila bez zakonom propisanog javnog konkursa.

Ministar za kapitalne investicije zadovoljan je kako dvadeset pet godina stari vozovi izgledaju i idu sada kada su ofarbani i remontovani. Međutim, ono čime Velimir Ilić nije zadovoljan jeste način na koji je kupovina polovnih vozova izvedena, pa je kritikovao menadžment "Železnica Srbije" zbog nespretnosti prilikom njihove nabavke. "Jako mi je žao što je došlo do nesuglasica, ali svi su u pravu, možda i nije sve najbolje uradjeno. Ima i šupljina u zakonu, i tačno je kad se kaže da je nabavka bila po hitnom postupku a nabavi se posle nekoliko meseci. Ako je nešto hitno, mora stvarno da bude hitno", kazao je Ilić.

Na izgled polovnih garnitura iz Švedske niko od prisutnih na probnoj vožnji nije mogao da ima primedbe. Sa potrošnjom od 400 litara dizela na sto kilometara, one će zameniti 46 godina stare šinobuse koji su trošili 2.000 litara na istoj relaciji.

"Danas mi je dve godine od kako sam na čelu Železnica i lepši poklon od dve 'Šveđanke' nisam mogao da dobijem", rekao je direktor Železnice Milanko Šarančić. U Železnici Srbije zato najavljuju kupovinu još deset ovakvih vozila, a Šarančić je obećao da će nova nabavka biti potpuno transparentna i da će se poštovati zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: