O ublažavanju viznog režima za JIE

U Evropskom parlamentu je danas održan okrugli sto o ublažavanju viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Petak, 24.03.2006.

22:01

Default images

"Cilj okruglog stola je bilo povećanje pritiska na države članice Evropske unije da ublaže vizni režim za pojedine delove društva država Zapadnog Balkana, a pre svega za studente", rekao je slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i učesnik okruglog stola Jelko Kacin.

Raspravu je pripremio Savez evropskih liberala i demokrata (ALDE), Građanski pakt za jugoistočnu Evropu i Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu, saopštio je kabinet Jelka Kacina.

Uporedo sa ovom akcijom, u brojnim evropskim gradovima predstavljena je knjiga "Najbolje priče iz redova za vize", u kojoj su skupljena iskustva mladih sa Zapadnog Balkana u pokušaju da dobiju vize za EU. "Želimo da prikažemo kako izgleda geto nametnut od strane EU, kroz oči onih od kojih se očekuje da će izgraditi bolju budućnost za Zapadni Balkan", rekao je na okruglom stolu Rajko Božič, koordinator Građanskog pakta.

Savetnica evropskog komesara za širenje Maria Asenius je kazala da je Evropska komisija spremna da učini korak napred u smislu ublažavanja viznog režima, ali da države članice brinu prevelike migracije. "Konačna odluka je u rukama zemalja članica EU", rekla je ona. Asenius je, takođe, rekla da će vize za zemlje Zapadnog Balkana uskoro verovatno poskupeti, a EU se istovremeno dogovara o ublažavanju viznog režima sa Rusijom i Ukrajinom.

Evropska poslanica Žizela Kalenbah je upozorila na posebno teške uslove za sticanje viza za građane Kosova. "Vize za neke članice EU na Kosovu nije moguće dobiti, jer tamo nema odgovarajućeg organa, koji bi mogao izdati vizu. Podnosioci molbe sa Kosova moraju da idu po vizu u neku od susednih zemalja i često za nju plaćaju više od drugih", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: