Povučena poternica za Čekuom

Interpol je saopštio da je povukao poternicu za kosovskim premijerom Agimom Čekuom.

Izvor: FoNet

Petak, 24.03.2006.

12:16

Default images

Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova, iako ga Srbija i dalje optužuje za ratne zločine. Poternica Interpola za Čekuom bila je raspisana na zahtev Srbije, javlja AP.

Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu je pozdravila odluku o povlačenju Interpolove poternice za Čekuom.

Prethodno je Soren Jesen Petersen poslao pismo, u koje je uvid imala agencija Asošijeted pres, gde se navodi da Misija UN na Kosovu ne priznaje validnost poternica protiv Čekua. Agencija nije navela kome je pismo tačno upućeno i prenela je ocenu šefa UNMIK-a da pravnu jurisdikciju na Kosovu imaju UN i da poternice protiv Čekua i Hašima Tačija "narušavaju taj princip".

Pravosudni organi Srbije raspisali su pre četiri godine međunarodnu poternicu za Agimom Čekuom za genocid nad Srbima za vreme sukoba pre i po dolasku Kfora na Kosovo. U optužnici Čekuu se kao komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova, na osnovu komandne odgovornosti, na teret stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nacionalnih manjina, 518 teških povreda i ranjavanja i 584 otmice.

Rašković-Ivić: Promocija separatista

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić u pismu je optužila šefa civilne misije Ujedinjenih nacija Sorena Jesena Petersena da je jedan od "najuticajnijih promotera ciljeva albanskih separatista", pošto je pozvao zapadne zemlje da ignorišu poterenice za pokrajinskim premijerom Agimom Čekuom i predsednikom Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem.

"Umesto da smirujete strasti i potičete ravnopravnost Srba i Albanaca, Vi povlačite poteze koji prelaze sve granice Vaših kompetencija i ovlašćenja i svesno nastojite da ponizite državu Srbiju i njeno rukovodstvo. Srbija je poternice za Čekuom i Tačijem izdala na osnovu opsežne istrage i obilja prikupljenih dokaza koje Vi nedopustivo potcenjujete", navodi se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: