Kako do porođaja bez bola i straha

Većina žena u Srbiji je užasnuta uslovima s kojima se sreće u porodilištima.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2006.

08:02

Default images

Dok s jedne strane neki smatraju da su mlade žene danas razmažene i podsećaju da su se pre pedesetak godina žene porađale na njivama, one koje bi jedine trebalo da se pitaju, buduće majke, kažu da se, gledajući porodilišta i odnos prema porodiljama, nikad ne bi reklo da je XXI vek stigao u Srbiju.

Na Internet-forumima se mogu uporediti iskustva žena koje su se porađale u drugim evropskim zemljama i u Srbiji. Dok one prve govore o tome da je porođaj najlepše iskustvo, ovde su ocene uglavnom negativne. Jelena, koja se porodila pre pet meseci u Beogradu, kaže da je problem u tome što se u Srbiji prema ženama u bolnicama ponašaju loše. "Kao da žene nisu žene nego stoka. Ne postoji ni lepa reč, nego kao na traci, jedna, druga, treća. To je najlepša stvar na svetu da odeš i rodiš dete, zato što si htela to, ali ti uslovi koji su tamo i taj ambijent, to je kao u XIX veku. To je Srbija", kaže ona. 

Načelnik porodilišta u Ulici narodnog fronta Neđo Čutura kaže da su porodilišta zapostavljena u prethodnom periodu, ali da se sada ulažu značajna sredstva uz pomoć kredita i donacija. Međutim, on dodaje da dosta toga zavisi i od opšte kulture. "Mislim da nismo dostigli taj nivo i za to je neophodno da posećujemo druge centre, pa da vidimo da to prija ili da se pojavimo u ulozi pacijenta, pa da vidimo kako nismo baš najbolji. Nisam zadovoljan načinom pružanja usluga pacijentu, ne sa aspekta stručnosti, tu sam zadovoljan, već sa aspekta cele usluge jer pacijent hoće da vidi da je poštovan, lepo uslužen, nisam siguran da mi tu uvek zadovoljimo", kaže on. 

Čutura kaže da porođaj bez straha i bola, uz podršku nekog od članova familije, najčešće supruga, motiviše i povećava natalitet. "Budite sigurni da je tako. Moje veliko iskustvo, ja sam pitao žene koje su rodile jednom i na pitanje zašto niste rađale i dalje, odgovor je bio da su se plašile i imale loše iskustvo", kaže on. 

U porodilištima u srbiji postoje programi koji omogućavaju bolje uslove za rađanje, kao što su epiduralna anestezija, prisustvo partnera i apartman. Međutim, to spada u nestandardne usluge koje se naplaćuju, a cene se razlikuju. U porodilištu u Ulici narodnog fronta sve tri stavke koštaju 4.500 dinara, a u Gradskoj bolnici na Zvezdari prisustvo oca se plaća 2.000 dinara, apartman dnevno 3.000  i epidural 10.000 dinara. Takođe, Gradska bolnica ima dva anesteziologa obučena za davanje epiduralne anestezije i ta usluga je moguća samo u njihovoj smeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: