EU: Poziv, uslov i podrška

Šefovi diplomatija EU danas ponovo saopštili da puna saradnja s Haškim sudom mora biti ostvarena.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.03.2006.

07:50

Default images

Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali haški optuženici moraju se naći u Hagu da ne bi bili poremećeni pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Savet ministara EU je ponovio da je to uslov za nastavak pregovora, a Miroljub Labus, šef tima za pregovore sa EU i vicepremijer Srbije kaže da bi i sam voleo da zna šta će se desiti 5. aprila, za kad su zakazani sledeći pregovori.

"Očekujem nastavak pregovora s pola gasa. Ta zvanična runda pregovora neće biti održana, ali mi paralelno s tim procesom imamo proces unapređenog stalnog dijaloga, gde naši organi i predstavnici EU analiziraju i ekonomsku i pravnu i institucionalnu situaciju u zemlji, znači stepen primene zakona, i taj sastanak će biti održan početkom aprila", kaže Labus.

Goran Svilanović, bivši šef diplomatije SCG, ocenio je u Kažiprstu Radija B92 da ministri EU razumeju koliko je teška situacija u kojoj je Vlada Srbije, ali da među članicama Unije postoji saglasnost o neophodnosti saradnje SCG s Hagom. "Verovatno će neke od zemalja EU razmisliti o tome koliko daleko će ići s pritiskom oko Haga. Ako bi mene neko pitao, moja poruka EU je da tu rundu, 5. aprila, održi", kaže Svilanović.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je u smislu hapšenja Ratka Mladića urađeno sve što se moglo uraditi, a Svilanović kaže da Tužilaštvu Haškog tribunala predstavnici Vlade moraju objasniti šta su konkretno uradili nastojeći da uhapse Mladića i ostale haške begunce.

"Opipljivi dokazi u stvari znače stvarno uveravanje tužiteljke i njenih saradnika da je Vlada nešto konkretno uradila oko hapšenja, bilo da je u pitanju lokacija, bilo da je u pitanju dodatni pritisak na njegove bivše ili sadašnje saradnike. Da li to znači da će u međuvremenu doći do nekog spektakularnog hapšenja ili ne, nisam spreman da poverujem. Da li znači da će Vlada da pokaže da je nešto ozbiljno radila, verujem da hoće, samo je pitanje da li će ti dokazi koje Vlada bude pružila biti takvi da uvere tužiteljku i njene saradnike, a onda sledstveno i sve druge u EU, da je Vlada stvarno ozbiljna da tu obavezu ispuni", kaže Svilanović.

Evropska komisija snažno je podržala građane Srbije u nastojanju da se otarase ostataka režima Slobodana Miloševića jer samtraju da će to pomoći i ubrzati uključenje Srbije u porodicu evropskih naroda, gde Srbija i pripada.

Drašković tražio novu politiku

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković traži od zemalja EU da usvoje novu politiku prema Srbiji i Crnoj Gori i podrže njeno bezuslovno pristupanje Partnerstvu za mir. Drašković je na sastanku s diplomatskim predstavnicima EU tražio podršku EU u trenutku kada se SCG suočava s teškim i bolnim izazovima, u koje je ubrojao rok za postizanje pune saradnje s Haškim tribunalom, početak pregovora o statusu Kosova, održavanje referenduma u Crnoj Gori i raspravu po tužbi BiH protic SCG  pred Međunarodnim sudom pravde.

"Na ovom sastanku želimo da zatražimo od vas da uputite poruku svojim vladama da pokrenu novu politiku prema SCG. Ta nova politika i nastavak pregovora sa EU imali bi niz pozitivnih efekata. Snage prošlosti bile bi razočarane jer bi to značilo da nema povratka u prošlost, demokratske snage bile bi dodatano osnažene, a taj potez predstavljao bi jasnu poruku za haške begunce. Snage bivšeg režima su u političkoj ofanzivi i šalju jasne poruke haškim beguncima da se ne predaju, čime nastoje da poremete pregovore o stabilizaciji i pridruženju i oslabe pregovaračke pozicije o budućem statusu Kosova. Ako ne bude pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, ako izostane podrška EU, Srbija će skliznuti u mrak prošlosti", upozorio je Drašković.

Mustafaj pozvan u Brisel

Šef diplomatije Albanije Besnik Mustafaj pozvan je da u Briselu objasni svoju izjavu da Albanija neće garantovati nepromenjivost granica u regionu ako Kosovo bude podeljeno, rekla je portparolka predstavnika Evropske unije Kristina Gajak za skopsku televiziju na albanskom jeziku ALSAT. "To je za EU bila neočekivana i iznenađujuća izjava ministra koji dobro poznaje region i stavove Unije", rekla je ona.

"Ne postoji nikakva mogućnost da podelu Kosova i promenu granica prihvate susedi, a to bi bio recept za destabilizaciju. Mi ćemo od Mustafaja čuti njegov stav, a Albaniji upućujemo poziv da nastavi da se ponaša konstruktivno", rekla je Kristina Gajak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: