Mađarska: Komunizam bio bolji?

Gotovo četvrtina Mađara veruje da je bivši komunistički režim bio bolji od današnje demokratske vlasti, pokazuju istraživanja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.03.2006.

08:13

Default images

Agencija Polster tarki, koja je uradila istraživanje, navela je da je 23 odsto Mađara reklo da im se više sviđa socijalizam, odnosno bivši komunistički režim, njih 28 odsto misli da je bolja sadašnja demokratija, za 36 procenata oba režima su jednaka, dok 13 odsto njih smatra da ne valja ni jedan.

Među bivšim komunističkim državama koje su sada članice EU, jedino više Slovaka, 31 odsto, podržava bivši socijalistički režim. Jedino je u Češkoj preko 50 odsto ispitanika reklo da je bolja sadašnja demokratska vlast od prethodnog jednopartijskog sistema.

Istraživanje u Mađarskoj bilo je deo međunarodnog istraživanja u 11 bivših komunističkih zemalja Evrope, uključujući i šest sadašnjih članica EU, koje je koordinirao Centar za proučavanje društvenih sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: