"Grbavica" prikazana i u Beogradu

Sinoć je u centru Sava prikazan film "Grbavica" Jasmile Žbanić. BH štampa pozitivno o reakcijama Beograđana.

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2006.

10:17

Default images

Pre projekcije bili su primetni nervoza organizatora, pojačano obezbeđenje i prisustvo policije, a početak filma je protekao uz manje incidente jer je nekoliko mladića skandiralo "Srbija, Srbija" i zviždalo, a jedna žena se popela na binu i pokušala nešto da kaže ali ju je obezbeđenje sprečilo.

Publika je kraj filma dočekala burnim aplauzom i ovacijama pozdravljajući ekipu filma koja se, ipak, pojavila, iako je bilo najavljeno da neće doći.

Mirjana Karanović je pozdravila publiku dignutom pesnicom, a publici se obratila i rediteljka filma Jasmila Žbanić. "Hvala vam što ste došli. Želim da kažem kako se nadam da je prikazivanje 'Grbavice' u Beogradu početak zatvaranja kruga jer je pretpočetak scenarija pisan ovde", rekla je ona.

Film "Grbavica" je osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu i govori o majci koja je bila žrtva silovanja u ratu i njenoj kćerki, koja ne zna istinu o tome.

Sarajaveska štampa o premijeri Grbavice

Sarajevska dnevna štampa pozitivno je ocenila beogradsku premijeru filma "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić, koji je prikazan u ponedeljak uveče u "Sava centru", u okviru programa "FEST na bis".

Sarajevski dnevni list "Oslobođenje" piše da je beogradska publika ovacijama nagradila film "Grbavica", koji je nedavno nagrađen "Zlatnim medvedom" na filmskom festivalu u Berlinu.

"Uprkos tekstovima u pojedinim srpskim medijima, te određenim beogradskim 'intelektualnim' krugovima koji su 'Grbavicu' unapred proglasili nepoželjnom za prikazivanje, oko 2.000 gledalaca u 'Sava centru' su s velikim, iskrenim emocijama doživeli priču o Esmi, ženi koja je žrtva ratnog silovanja u BiH, i njenoj kćerki Sari, koja je plod tog silovanja", piše sarajevko "Oslobođenje".

Nakon projekcije, rediteljka Jasmila Žbanić, glumci Mirjana Karanović, Bogdan Diklić, Ermin Bravo i dizajner tona Igor Čamo poklonili su se beogradskoj publici koja ih je ispratila dugim aplauzom, navodi taj list.

Posebne ovacije od svojih sugrađana, "koji su pokazali da je film umetnost koja ruši sve barijere i granice, fizičke i mentalne", dobila je Mirjana Karanović, "za sjajno odigranu glavnu ulogu Esme", piše "Oslobođenje".

"Sinoćnju premijeru 'Grbavice' u Beogradu nije uspelo da pokvari ni desetak požrtvovanih srpskih nacionalista koji su na samom početku projekcije, kada se na platnu pojavilo ime Jasmile Žbanić, počeli da uzvikuju 'Srbija, Srbija'", navodi list.

"Oslobođenje" ističe da pohvalu treba uputiti organizatorima FEST-a, koji su bili "odlučni u svojoj nameri da realiziju premijeru 'Grbavice' u Beogradu, dan nakon zvaničnog završetka festivala, te da time pruže publici mogućnost da pogleda i sama oceni dugometražni igrani prvenac Jasmile Žbanić".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: