Milan Babić izvršio samoubistvo

Haški osuđenik Milan Babić izvršio je sinoć samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2006.

10:21

Default images

Haški tribunal zvanično je potvrdio da je Milan Babić nađen mrtav sinoć oko 18.30 u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Sheveningenu. U Hagu je saopšteno da su vlasti Holandije potvrdile da je uzrok smrti samoubistvo, o čemu je obaveštena i Babićeva porodica.

Kako saznaje B92, ćelija u kojoj je bio smešten Babić nije imala video-nadzor. Zatvorska straža je na svakih 30 minuta proveravala stanje u ćeliji, što je uobičajena praksa za sve optuženike Haškog tribunala. Poslednji put Babić je viđen živ juče u 18.00 i, kako je rečeno, nije odavao utisak da će pokuđati samoubistvo.

Tokom sledeće provere, u 18.30, Babić je nađen mrtav, pošto se prethodno obesio. U saopštenju Haškog tribunala navodi se, međutim, i da je predsednik Tribunala Fausto Pokar, u skladu sa svojim ovlašćenjima, naredio pokretanje interne istrage o smrti Babića. Sudija Kevin Parker iz Australije sprovešće hitnu istragu o okolnostima samoubistva. "U skladu s pravilima Tribunala, postavljam Parkera da sprovede istragu o okolnostima smrti Babića dok je bio u pritvorskoj jedinici UN i da me o nalazima izvesti direktno što pre to bude, u razumnom roku, moguće", navodi Pokar u nalogu. On je naložio i upravi pritvora Tribunala da Parkeru, potpredsedniku suda, pruži svu potrebnu pomoć.

Portparolka Haškog tribunala u SCG Aleksandra Milenov izjavila je danas da se kontrole zatvorenika u pritvoru Tribunala sprovode na svakih pola sata i da juče nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi Babić mogao počiniti samoubistvo. "Nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi on mogao pribeći takvom potezu, inače bi bio stavljen pod pojačan nadzor", rekla je ona.

Babić je u januaru 2004. priznao krivicu za zločine nad nesrpskim stanovništvom samoproklamovane Republike Srpske Krajine od 1991. do 1995. i pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora. "Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osećanjem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi da učestvujem u progonu najgore vrste protiv ljudi samo zato što su bili Hrvati a ne Srbi. Žaljenje koje osećam zbog toga je bol sa kojim moram živeti ostatak života. Molim moju braću Hrvate da oproste braći Srbima. Preklinjem moj sprski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gde će dobro, saosećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kome sam i sam učestvovao", rekao je tada Babić.

Tribunal nikada do sada nije otkrio u kojoj zemlji Babić služi kaznu, a u haškom pritvoru se nalazio zbog svedočenja na suđenju Milanu Martiću, bivšem zvaničniku RSK.

Pre tog, Babić je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku, a Tužilaštvo je planiralo njegovo svedočenje na predstojećim suđenjima Jovici Stanišiću, Franku Simatoviću i Vojislavu Šešelju.

Samoubistvo Milana Babića nije prvo u haškom pritvoru. Pre Babića, i bivši predsednik Opštine Vukovar Slavko Dokmanović obesio se u svojoj ćeliji, 29. juna 1998. Dokmanović je bio optužen za zločin nad civilima na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara, novembra 1991, za šta se u Hagu trenutno sudi oficirima JNA Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću.

Kovačević-Vučo: Loše za postupke u Hagu

Predsednica Komieteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo rekla je danas da će samoubistvo Milana Babića loše uticati na procese koji se u Haškom tribunalu vode za zločine počinjene u Hrvatskoj, a u kojima je on bio svedok. "Njegovo samoubistvo jeste veliki problem. Milan Babić jedan je od ključnih svedoka za ono što se desilo u Hrvatskoj. On pripada kategoriji svedoka saradnika-pokajnika i odigrao je važnu ulogu u rasvetljavanju tih događaja", rekla je Kovačević-Vučo agenciji Beta.

Ona je rekla da Babićeva svedočenja "nisu jedini dokaz" tih zločina, ali je dodala da je on bio "jedan od najznačajnijih ljudi, jer je bio učesnik tih događaja i obelodanio je "stvari koje ne bi bile prikazane na bolji način, preko drugih sredstava".

Švarm: Odlazak dragocenog svedoka

Novinar nedeljnika Vreme Filip Švarm smatra da je Haški tribunalo ostao bez dragocenog svedoka i ključnog u procesima koji se vode protiv Jovice Stanišića, Franaka Simatovića i Vojislava Šešelja.

"Milan Babić je ključni svedok tužilaštva Haškog tribunala. On je bio blizak svim tim izvorima vlasti koje su odlučivale od 1991-95., dobro je poznavao i Miloševića i Karadžića i druge. I konačno on je najviši funkcioner koji je govorio o ulozi Državne bezbednsoti u Krajini i Bosni, na tim prostorima od  '91-95. Zapravo njegovo svedočenje protiv Miloševića je najvećim delom otvorilo tu Pandorinu kutiju o ulozi DB u dogođajima u Krajini tih godina."

Štrbac: Iskazi obojeni ličnim sukobima

Direktor dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže da podaci koje je Babić izneo pred Haškim tribunalom ne odgovaraju u potpunosti istini i da su u mnogome bili obojeni ličnim sukobima koje je imao sa ljudima protiv kojih je svedočio.

"Ta njegova priča, taj njegov iskaz nije bio odraz stvarnog stanja i stvarnih događanja, a moram reći da je imao fotografsko pamćenje, jer te 2001. smo pričali uglavnom su to bili njegovi monolozi o događajima iz '91. i '92. i iz celog rata, sećao se on svega i imao je dobru sačuvanu  dokumentaciju. Posebno sam se razočarao kada je potpisao sporazum o priznanju krivice i kada je pročitao ono pismo u završnoj reči".

Ljajić: Rast nepoverenja prema Hagu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da će smrt haškog optuženika Milana Babića povećati nepoverenje koje većina građana Srbije oseća prema ovom sudu Ujedinjenih nacija i za koji tvrde da je često protiv Srba.

"Ovaj drugi slučaj samoubistva sigurno neće pomoći poboljšanju percepcije naše javnosti prema tribunalu", rekao je Ljajić.

Ko je bio Milan Babić

Babiæ sa Milanom Martiæem 1995. (FoNet, Arhiva)
Milan Babić rođen je 26. februara 1956. u selu Kukor kod Knina. Diplomirao je 1981. na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Član Srpske demokratske stranke, osnovane 1990. u Kninu, postao je uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Bio je predsednik Odbora SDS-a za Knin i šef Izbornog štaba stranke na tim izborima. SDS je osvojio ubedljivu pobedu u opštinama s većinskim srpskim stanovništvom, a Babić je izabran za predsednika opštine Knin.

Posle dolaska na vlast Franje Tuđmana i njegove Hrvatske demokratske zajednice, došlo je do pobune krajiških Srba u Hrvatskoj. U junu 1990. osnovana Srpska autonomna oblast Krajina, čiji je predsednik i premijer bio Milan Babić. SAO je proglašena za Republiku Srpsku Krajinu pošto je Evropska zajednica u decembru 1991. najavila međunarodno priznanje Hrvatske. Babić je ponovo izabran za predsednika i premijera RSK.

Sa te funkcije je smenjen po nalogu iz Beograda 1992. pošto je odbio da prihvati mirovni plan Sajrusa Vensa, koji je predviđao status quo u srpskim enklavama u Hrvatskoj i dolazak međunarodnih snaga na linije sukoba.

SDS se sredinom 1992. pocepao na umereno krilo, na čelu s Jovanom Raškovićem i radikalno, Babićevo krilo.

Babić je bio kandidat za predsednika RSK na prvim parlamentarnim i predsedničkim izborima 12. decembra 1993, kada je ubedljivo pobedio Milana Martića. Kako je Beograd odbio da prizna rezultate tih izbora, novi izbori održani su 23. januara naredne godine i na njima je kandidat lojalan Beogradu Milan Martić postao predsednik, a Borislav Mikelić premijer. Kada je krajem jula Mikelić smenjen, na tu funkciju je izabran Milan Babić, koji je potom u Kninu potpisao plan Z-4.

Babić je s porodicom došao u Beograd uoči akcije Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995, a koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba u Jugoslaviju i Republiku Srpsku. Babić je živeo u Batajnici, predgrađu Beograda, gde je na imanju rođaka gajio živinu.

Haški tribunal je 18. novembra 2003. obelodanio optužnicu protiv Babića, u kojoj mu se na teret stavljaju zločini nad hrvatskim civilnim stanovništvom, uključujući ubistvo stotine Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u više sela u Krajini od 1. avgusta 1991. do 15. februara 1992. Posle sporazuma s Tužilaštvom, Babić je 27. januara 2004. priznao krivicu za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima, a tužilaštvo je odustalo od ostale četiri tačke optužnice, koje ga terete za kršenje zakona i običaja rata.

Haški tribunal je 28. juna 2004. osudio Babića na 13 godina zatvora.

Milan Babić je bio oženjen Dušankom, s kojom je imao sina Stefana i kćerku Jelenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: