Šta kaže član 122 KZ Slovenije?

Slovenački mediji postavljaju pitanje da li je i Srbija kriva što serijski ubica Silvo Plut nije uhapšen na vreme.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

16:03

Default images

Posle surovog ubistva Ljubice Ulčar, treće žrtve serijskog ubice Silva Pluta, slovenački mediji sve češće postavljaju pitanje da li je i neaktivnost srpskih institucija doprinela tome da do toga dođe.

Slovenačka policija i pravosudni organi su ovih dana često odgovarali da je Plut slobodno šetao po Sloveniji, u koju je pobegao posle ubistva Jasne Đošić u Aleksincu, jer nije bilo pravnih osnova da ga uhapse ili bar nadziru. Zahvaljujući tome, Plut je čak neposredno pred ubistvo treće žrtve, nastupao na slovenačkim medijima, a u oproštajnom pismu koje je ostavio u zemunici u kojoj se krio, čak i najavio novo ubistvo.

Portparol slovenačkog Ministarstva za pravosuđe, Mojca Hardi je potvrdila za B92 da Srbija nikada Sloveniji nije poslala ni zahtev za izručenje Silva Pluta, ni zahtev da mu se sudi u Sloveniji. Da su poslati, ti zahtevi bi bili dovoljan osnov da Plut bude uhapšen ili da protiv njega bude pokrenut sudski postupak. Čak je i optužnica iz Srbije, za Silva Pluta stigla u Okružni sud Novo Mesto, tek 13.februara 2006. godine, iako je Jasna Đošić ubijena novembra 2004. godine. Poternica za Plutom je raspisana 17. februara 2006., čim je dokument stigao u Sloveniju, ali je cilj bio samo da se nađe adresa na kojoj živi Plut, da bi mu bila uručena. To je bilo samo šest dana pre novog ubistva.

Slovenija Pluta ne bi mogla, zbog svog zakonodavstva, da izruči Srbiji, ali bi mogla da je blagovremeno stigao odgovarajući zahtev da suđenje za ubistvo Đošićeve organizuje u Sloveniji, potvrdila je Mojca Hardi. Uz to, Sloveniji nije posredovan ni jedan dokument iz koga bi se mogla izvući bar osnovana sumnja da se radi o opasnoj osobi, spremnoj da ponovi zločin. Plut je zbog ubistva svoje prve žrtve u Sloveniji osuđen na 20 godina, da bi kazna bila smanjena na 15, a pušten je posle odsluženih 13 godina, posle čega je Plut otišao u Srbiju i ponovo ubio.

Predstavnica za štampu slovenačke policije je potvrdila za B92 da je Srbija za Silvom Plutom raspisala međunarodnu Interpolovu poternicu, ali Slovenija na osnovu nje nije mogla da uhapsi Pluta, jer ne bi mogla da ga izruči ni jednoj državi van EU. Izuzetak su samo države sa kojima Slovenija ima sklopljen bilateralni sporazum o izručivanju, a sa SCG nikada nije sklopljen.

Sud je odbio zahtev Plutovog advokata da se njegov klijent brani sa slobode, jer Plut tvrdi da je poslednja žrtva sama pala na njegov nož. On je 25 februara uhapšen u Sloveniji, nakon opsežne akcije slovenačke policije. Zbog Pluta je danas penzionisana i direktorka ljubljanskog zatvora. Po dovođenju Pluta u zatvor, Irena Križnik je donela neodgovornu i nepromišljenu odluku i Pluta smestila u zajedničku sobu, sa drugim zatvorenicima. Posle samo dva sata, zatvorenici su pretukli Pluta.

Član 122 Slovenije

Posle upornog tvrđenja slovenače policije, da nije imala osnova da Pluta nadzire ili uhapsi, mediji su "otkrili" 122. čan Krivičnog zakona Slovenije, koji govori suprotno. Na osnovu tog člana slovenačka policija ima ovlašćenje da uhapsi osobu za koju se sumnja da je poćinila krivično delo i van teritorije Slovenije.

Dovoljno je da je to činjenje i u toj drugoj državi krivično delo, što je ubistvo Jasne Đošić bez svake sumnje bilo u Srbiji, zbog čega je Srbija za njim raspisala "crvenu" poternicu". Zbog toga mediji pozivaju na odgovornost slovenačke ministre policije i pravosuđa, jer je zbog ležernosti njihovih sektora ubijena i Ljubica Ulčar, 32-godišnja majka dvoje dece.

Uprkos tome ministar pravosuđa i dalje tvrdi da zbog Srbije, koja nije Sloveniji posredovala dokaze protiv Pluta, bi policija ipak morala da ga pusti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: