Šta donosi predsedavanje Slovenije

Janez Janša kaže da će prioritetno pitanje slovenačkog predsedovanja EU 2008. biti širenje EU na Zapadni Balkan.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

12:05

Default images

Predsednik Evropske komisije Žoze Mauel Barozo, u poseti Sloveniji, je s predstavnicima vlasti razgovarao o institucionalnoj budućnosti Evropske unije, pitanju energije, saradnji civilizacija i pitanju širenja EU, a u okviru poslednjeg je posebno bilo reči o Zapadnom Balkanu.

Barozo je rekao da EU zna da Slovenija bolje od drugih poznaje ovu regiju, što je posebno korisno u takozvanoj kolektivnoj diplomatiji, zbog čega Slovenija po tom pitanju ima posebno značajnu ulogu u EU. Barozo je ponovio i da je budućnost Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, naravno onda kada zemlje te regije ispune sve političke i ekonomske uslove za ulazak u EU.

Tokom jednodnevne posete Sloveniji Barozo bi trebalo da pre svega radi na takozvanom Planu D, kojim EU pokušava da dijalogom, demokratskom debatom, premosti provaliju između državljana EU i EU. Gostujući u emisiji nacionalne slovenačke TV, Barozo je sinoć rekao da u EU ne postoji institucionalna kriza, već kriza političkih saveza i da bi privredni kompromis zemalja koje čine EU doveo i do rešavanja problema koje trenutno imaju institucije EU i rešavanja krize u evropskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: